Ontevredenheid over overheid blijft groeien

De ontevredenheid over de prestaties van de overheid is de laatste jaren sterk toegenomen. Dat staat in een vandaag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau...

Van onze verslaggever Martin Sommer

Van de Nederlanders noemt 90 procent zich gelukkig. Maar hun persoonlijke situatie hangt niet of nauwelijks samen met het oordeel over de samenleving als geheel. Het cijfer daarvoor liep terug van 6,6 naar 6,4. De toestand verbeterde niet of nauwelijks wat betreft criminaliteit, mobiliteit en wachtlijsten in de zorg, concrete punten waarop Pim Fortuyn zich profileerde. Ook het SCP zelf is zeer kritisch over de sturende rol van de overheid: 'Het beleid is niet erg succesvol als het gaat om hardnekkige maatschappelijke vraagstukken en politiek gevoelige problemen.'

Ondanks de ontevredenheid over de overheid, lijkt het politieke cynisme anderhalf jaar na de Fortuyn-periode alweer weggeëbd. Het onbehagen over de politiek is na een korte eruptie weer terug op het niveau van 1998 of zelfs tien jaar eerder. Een jaar geleden was nog 55 procent van de ondervraagden het eens met de stelling: 'Kamerlid word je eerder door je politieke vrienden dan door je bekwaamheden'. Dit jaar is dat gezakt tot 46 procent, nog maar 4 procent meer dan in 1998. Het SCP concludeert dat het beeld van 2002 als een onvermijdelijke uitbarsting van jarenlang toegenomen onvrede 'niet adequaat' is.

Twee jaar geleden publiceerde het SCP voor het eerst De sociale staat van Nederland. Toentertijd was de toonzetting overwegend optimistisch. Vier dagen na de presentatie volgde de aanslag op het World Trade Center, kort daarop raakte Nederland in de ban van Pim Fortuyn. Het SCP kreeg zware kritiek te verduren, omdat het planbureau de opkomst van Fortuyn niet zou hebben voorzien.

Ditmaal is de toon voorzichtiger. De vorige editie sprak van 'positief met zorgen', nu concludeert het SCP dat de 'vooruitgang dreigt te stagneren'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden