Ontevredenheid over medicijnenfabrikant Fagron

Gerard Reijn
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Medicijnenfabrikant Fagron heeft het zwaar te verduren op de Amsterdamse beurs. Het aandeel verloor vrijdag 8,5 procent. Deze week was dat dagelijkse kost. Het aandeel stond maandag nog iets boven de 31 euro en sloot vrijdag op 25,35 euro, een verlies van 20 procent in één week. Over twee weken bedraagt het verlies al 42 procent.

De duikvlucht begon nadat het bedrijf zijn halfjaarcijfers had gepubliceerd. De omzet was gestegen met 16,6 procent, maar analisten hadden een veel sterkere stijging verwacht. Fagron verwacht dit jaar een omzet te boeken van meer dan een half miljard euro.

Analisten vonden het erg tegenvallen. De Belgische zakenbank KBC verlaagde vrijdag haar advies over het aandeel. De bank denkt dat Fagron minder snel zal groeien dan eerst was verwacht: 5 procent per jaar in plaats van 8. Ook de winst zal minder zijn dan eerst was verwacht, vooral omdat in de Verenigde Staten de prijzen flink onder druk staan. Eerder al verlaagden andere banken hun adviezen ten aanzien van Fagron.

Fagron is een van oorsprong Nederlands bedrijf, opgericht in 1990 door Ger van Jeveren, nog altijd bestuursvoorzitter van het bedrijf. Het heeft beursnoteringen in Brussel en Amsterdam.

undefined

Medicijnen. Beeld anp
Medicijnen.Beeld anp

Apotheker

Fagron maakt medicijnen zoals de apotheker dat doet, of beter: deed. Het gaat om 'bereidingen' die uitsluitend via de apotheek worden geleverd. Waar apothekers vroeger zelf deze medicijnen op recept maakten, worden ze nu bijna altijd van een fabrikant betrokken. De meeste apothekers zijn nauwelijks meer toegerust op het zelf vervaardigen van deze bereidingen.

Mogelijk reageerden beleggers ook, zij het wat vertraagd, op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het hof oordeelde over een zaak die in Zweden speelde tussen medicijnenfabrikant Abcur en Apoteket, een bedrijf dat erg vergelijkbaar is met Fagron. Abcur stelde dat Apoteket niet het recht had zijn 'bereidingen' op de markt te brengen omdat Abcur zelf vergelijkbare, geregistreerde producten op de markt had gebracht.

Fabrikanten van geneesmiddelen moeten allerlei vergunningen hebben, maar apothekers zijn daarvan uitgezonderd. Van die uitzondering maakt Fagron gebruik, net zoals Apoteket dat in Zweden deed.

Maar het Europese Hof vindt dat een oprekking van het begrip apotheker. Volgens het Hof geldt de uitzondering alleen als het gaat om een individueel medicijn dat aan de hand van een individueel recept wordt vervaardigd voor een individuele cliënt. En dan ook nog eens: door zijn eigen apotheek. Dat betekent dat de Nederlandse praktijk van 'doorleveren' van de ene apotheker aan de andere mogelijk niet is toegestaan. En doorleveren, dat is precies wat Fagron zegt te doen. Het bedrijf beschouwt zichzelf als een grote apotheker, niet als een kleine fabrikant.

Wat precies de gevolgen zijn van die uitspraak voor Nederland, en voor Fagron, is niet te zeggen. Apothekersorganisatie KNMP bestudeert de uitspraak nog. Ook Fagron heeft nog niet duidelijk gemaakt wat het gevolg van de uitspraak kan zijn voor de bedrijfsvoering.

undefined

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden