'Onterecht geen diploma voor verdachten Ibn Ghaldoun'

De 11 verdachten van de examenfraude bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam hebben onterecht geen diploma kunnen halen. 'Die kans hadden ze eigenlijk wel moeten krijgen', stelde advocaat Idriss van Straalen maandag na de eerste procesdag over de grootste examenfraude ooit in Nederland.

Exterieur van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Beeld ANP
Exterieur van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun.Beeld ANP

Hij stelde dat de Onderwijsinspectie voormalig directeur Bart Renders van de school tijdens het strafrechtelijk onderzoek onder druk heeft gezet om de betrokken leerlingen geen diploma te geven. Daarmee zou een krachtig signaal moeten worden afgegeven dat fraude echt niet kon.

Renders deed dat aanvankelijk niet omdat hij geen 'harde informatie' had over welke leerlingen wat hadden gedaan. 'Als de scholieren deze beslissing hadden aangevochten, had ik dat in de rechtszaal verloren', zei Renders al eerder. Pas toen die benodigde informatie er wel kwam, werden de diploma's niet aan de betrokkenen uitgedeeld. 'De inspectie mag misschien druk op mij hebben willen uitoefenen, maar ik heb mij aan de feiten gehouden en daar naar gehandeld', reageert Renders.

De druk van de Onderwijsinspectie zag de verdediging als een tweede bestraffing, naast de strafrechtelijk behandeling van de zaak. 'Het Openbaar Ministerie had moeten kiezen: bestuursrechtelijk straffen of strafrechtelijk, maar niet allebei', aldus Van Straalen. De verdediging - ook andere advocaten steunden Van Straalen - wilde daarom dat het OM niet-ontvankelijk werd verklaard.

Daar ging de rechtbank niet in mee. Die zag 'geen enkel bewijs van het tegendeel'. Ook de gestelde dubbele bestraffing was voor de rechtbank geen reden om het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

De zaak begon maandag met zeven van de 11 verdachten. Tegen de twee minderjarigen wordt de rechtszaak dinsdagmorgen achter gesloten deuren behandeld. Daarna gaat de rechtbank verder met de zaak tegen de negen meerderjarige verdachten. Woensdag komt de officier van justitie met de strafeis tegen de jongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden