Ontdooiende Noordpool is een 'economische tijdbom'

AMSTERDAM - Een economische tijdbom, dat is de Noordpool volgens wetenschappers van de Universiteit van Cambridge en de Erasmus Universiteit. Ze berekenden dat de opwarming van de pool de samenleving een slordige 60 triljoen euro (60 duizend miljard euro) kan gaan kosten, bijna net zoveel als de waarde van de wereldeconomie in 2012. De onderzoekers schrijven over dit onderwerp in het commentaar van het tijdschrift Nature.


Door de opwarming van de aarde verdwijnt steeds meer ijs van de pool. Met het ontdooien van deze zogenoemde permafrostlaag, komt een grote hoeveelheid methaan vrij, een sterk broeikasgas. Naar schatting gaat het om 50 gigaton methaan in de komende tien jaar.


Als dat methaan in de lucht terechtkomt, warmt de aarde nog sneller op dan ze nu al doet. Als niemand maatregelen neemt, waarschuwen de onderzoekers, is de aarde in 2035 gemiddeld 2 graden warmer dan nu.


Die opwarming komt bovenop de eerder geschatte 2 graden opwarming in de komende eeuw. Een opwarming van meer dan 2 graden zal ontwrichtende gevolgen hebben, waarschuwen klimaatdeskundigen al jaren.


Oogsten zullen mislukken door droogte, de zeespiegel zal sneller stijgen en dat zal leiden tot meer overstromingen. Ook is de opwarming slecht voor de gezondheid van mensen. Ziekten als malaria en knokkelkoorts (dengue) zullen zich sneller verspreiden en in bepaalde gebieden zullen drinkwater- en voedseltekorten ontstaan.


De gigantische kosten van het vrijgekomen methaangas staan los van de eerder beraamde kosten voor klimaatverandering, omdat het opwarmingsproces naar schatting met 15 tot 35 jaar wordt versneld. De onderzoekers stellen dat die extra kosten voor 80 procent gedragen zullen worden door ontwikkelingslanden, omdat zij het meest te maken zullen krijgen met extreem weer.


Door in hun commentaar de economische nadelen van de smeltende pool te benadrukken, gaan de wetenschappers in tegen de toonaangevende economische instanties. Het IMF en het World Economic Forum zien vooral voordeel in het smelten van de polen. Het levert op korte termijn namelijk meer olie en gas op.


De wetenschappers, Gail Whiteman, hoogleraar Duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit en Chris Hope en Peter Wadhams van de Universiteit van Cambridge, pleiten voor een lange termijnvisie op noordpoolwetenschap waarin meer erkenning is voor de gevaren van het smeltende ijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.