Ontdek zelf wat er nu echt gebeurde in Srebrenica

Lijsten met moslims raken zoek, fotorolletjes verknald, videobanden gewist. Onze VN-jongens hebben volgens landmacht-bevelhebber Couzy in Srebrenica niks geen genocide gezien, dus kan het ook niet zijn gebeurd....

JAN HOEDEMAN

Het beeld ontstaat dat Voorhoeve wordt gemanipuleerd door zijn militairen en dat hij daardoor in ernstige politieke prolemen kan komen. De Wet op de Openbaarheid van Bestuur (WOB) kan een middel zijn om inzicht te krijgen in de informatie die Voorhoeve is aangereikt door zijn ambtenaren.

Het lijkt in Voorhoeves belang zelf de informatie naar buiten te brengen, voordat het zou lekken via militairen of ambtenaren die hem in problemen willen brengen. Voor WOB-verzoeken geldt in de regel dat als de politieke wil aanwezig is, de informatie zonder al te veel clausules wordt geopenbaard. In dit geval zijn bijvoorbeeld van belang de dagelijkse situatierapporten die de minister iedere ochtend elf uur op zijn bureau krijgt en het berichtenverkeer tussen het Defensie Crisis Beheersingscentrum en Srebrenica.

Het WOB-verzoek wordt 1 augustus gedaan. Het is het begin van een spel tussen de nieuwsgierige journalist en het afhoudende ambtenarenapparaat met alle denkbare vertragingstactieken. Antwoord volgt op de elfde augustus. Plaatsvervangend secretaris-generaal Hulshof van Defensie schrijft dat eerst de debriefing moet worden afgerond onder de 400 militairen, pas dan kan eens bekeken worden of de aanvrager informatie krijgt.

15 augustus, briefje teruggestuurd. De vraag is of Hulshof kan aangeven waarom de gevraagde stukken niet voor de afgeronde debriefing naar buiten mogen. Reactie volgt niet. Alleen de voorlichter, die we K. zullen noemen omdat hij Kreemers heet, vraagt een maand na de eerste brief of het verzoek kan worden toegespitst, want er is ongelooflijk veel informatie.

Er moest kennelijk een maand over heen gaan voordat het verzoek van K. om toespitsing volgt. Als hij de specificaties krijgt, zegt K. snedig: 'Weet je wel dat alle informatie waar je niet om hebt gevraagd ook niet komt?'

Vrijdag 8 september belooft K. dat de Volkskrant enkele redacteuren op afroep beschikbaar moet houden, omdat we eindelijk toegang zullen krijgen. K. kreunt al weken bezig te zijn met het verzoek waar volgens hem heel Defensie voor op zijn kop wordt gezet. Aan het einde van de middag blijkt dat het na het weekeinde zal worden. En op maandag wordt gezegd: 'later in de week'. Dan wordt meegedeeld dat we nog wel wat zullen horen.

Het is 18 september en een mooie nazomerdag als de altijd goed geluimde superieur van K. op het Haagse Plein in de richting van het ministerie wandelt. Directeur voorlichting Van den Heuvel is verbaasd dat ik nog niets heb gehoord, er ligt al enige tijd een brief klaar. Niet alle post wordt klaarblijkelijk even snel bezorgd, want de brief arriveert op 29 september. Plaatsvervangend secretaris-generaal Hulshof schrijft dat er toestemming moet worden verkregen van de Verenigde Naties, bondgenoten en inlichtingendiensten om de rapporten vrij te geven, daar zal 'enige tijd' mee gemoeid zijn.

Drie weken later overhandigt Van den Heuvel een pakket. In de begeleidende brief wordt melding gemaakt dat de VN geen toestemming verlenen om documenten vrij te geven. Maar 'een bewerkte versie' van de dagelijkse situatierrapporten wordt wel gehonoreerd.

Bewerkt is een understatement, want van de 52 velletjes zijn er vier ongeschonden gebleven met een beroep op de veiligheid van de staat.

De ambtenaar die beurtelings de verfkwast dan wel de viltstift op de vertrouwelijke rapporten heeft losgelaten is Buskens, WOB-informatie-ambtenaar. Collega's die hem bezig zien met de viltstift stellen hem de vraag wat hij in vredesnaam uitvoert. Buskens: 'Dit is de openbaarheid van bestuur!Jan Hoedeman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden