Ontcijferen

Het allerontroerendste beeld in alle media-aandacht voor François Hollande van de afgelopen week moet toch wel de foto zijn waarop hij met een scooterhelm op uit het liefdesnest van zijn minnares komt. Hollande draagt onder die helm zijn halfhoge, montuurloze Hans Anders-bril.

En dat is, vermoed ik, Hollande in een notendop. Een man die, in een poging te doen wat Franse presidenten nu eenmaal moeten doen - affaires onderhouden met spannende, artistiekerige vrouwen - zijn dulle bril ophoudt als hij een stoere helm opzet.

Het was de week van Franse tekstverklaringen, waarin ik menig artikel uit Closer en Le Canard Enchainé probeerde te ontcijferen, want die hele toestand gaat echt wel verder dan 'president doet het met knappe actrice'. Maar je moet er wel wat voor over hebben om het allemaal te doorgronden. Ten eerste is er dus de Franse taal, die zelfs in de roddelpers nog een Victor Hugo-niveau haalt qua ondoorgrondelijkheid. 'Une des amies de Valérie Trierweiler aurait déclaré 'elle s'est pris un TGV dans le buffet', une formule choc déjà rapportée' is bijvoorbeeld een zin waar ik een hele ochtend aan heb besteed, en die ik nog steeds niet begrijp. Het is iets met een TGV, een buffet en een shock, dat weet ik zeker. Gelukkig was er af en toe een woord dat ook door Nederlanders met een middelbareschooldiploma en een matige beheersing van het Allo, allo!-Frans begrepen kon worden, zoals 'croissants' (die kochten de beveiligers van Hollande voor Julie Gayet), 'affaire' en 'actrice'.

Daar bovenop komt de duizelingwekkende complexiteit van de affaire an sich. Werkelijk iedereen die er ooit toe gedaan heeft in Frankrijk, blijkt bij deze toestand betrokken te zijn. Nicolas Sarkozy, Carla Bruni, Segolène Royal, en ja zelfs, daar is hij weer, Dominique Strauss Kahn.

DSK, long time no see. Of zoals de Fransen dat zeggen: il y a depuis longtemps. Zelfs DSK heeft een bijrol in deze epische tragedie, omdat hij ooit, verrassing, een flirtpoging heeft gedaan bij Valerie Trierweiler, de partner van Hollande, die nu met een crise de nerfs in het h¿pital ligt. Het is zelfs bekend hóe Strauss Kahn Trierweiler probeerde te versieren. Hij kwam haar ergens tegen, en zei toen tegen haar: 'Hoe gaat het vandaag met de mooiste journalist van Parijs?' Waarop Trierweiler antwoordde: 'Bedoelt u uw vrouw?' Want die was dus ook journalist. Maar dat was Strauss Kahn op dat moment waarschijnlijk even vergeten.

Enfin, zoals ze dat zeggen in dat prachtige, dynamische, hartstochtelijke land vol romantische zielen. Ik voorzie een speelfilm, met Rowan Atkinson als François Hollande, Catherine Deneuve in een trenchcoat (de uiterlijke overeenkomsten zijn enorm) als Valérie Trierweiler, Julie Gayet als zichzelf en Joop van Zijl als Dominique Strauss Kahn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden