Ontbossing in Brazilië toegenomen

Het Amazonewoud is het afgelopen jaar bijna 6.000 vierkante kilometer kleiner geworden. Valt er iets te doen aan illegale houtkap?

RIO DE JANEIRO - Na een jarenlange daling is de ontbossing van het Braziliaanse Amazonegebied het afgelopen jaar met 28 procent toegenomen. Dat blijkt uit satellietbeelden van de Braziliaanse regering. 'De longen van de aarde' lijden onder illegale houtkap, mijnbouw en grootschalige sojaplantages.


Van augustus 2012 tot en met juli dit jaar is 5.843 vierkante kilometer Braziliaans Amazonewoud verdwenen. Het jaar daarvoor was dat nog 4.571 vierkante kilometer, het laagste getal sinds 1988 toen de regering begon met satellietmetingen. Milieuminister Izabella Teixeira neemt de zaak hoog op. 'Dit is heel slecht nieuws', zei ze donderdag bij het bekendmaken van de cijfers. 'Iedere toename van illegale houtkap is onacceptabel.'


De Amazone omvat ruim zes miljoen vierkante kilometer en is goed voor eenderde van de wereldwijde biodiversiteit. Bijna tweederde van het regenwoud ligt op Braziliaans grondgebied en sinds de jaren zeventig is een vijfde ervan verdwenen. In 2009 besloot de federale regering tot maatregelen om het tij te keren. Ze stelde zich tot doel om de snelheid van ontbossing met 80 procent te verminderen ten opzichte van het gemiddelde tussen 1996 (een recordjaar met een houtkap van 29 duizend vierkante kilometer) en 2005.


Het speciaal aangestelde team van duizend agenten, militairen en milieucontroleurs heeft sindsdien successen behaald, maar kon niet voorkomen dat de illegale houtkap afgelopen jaar voor het eerst sinds 2008 toenam. Vooral in deelstaten Pará en Matto Grosso verdwijnt het bos snel. Er is sprake van criminele organisaties die illegaal bomen kappen en deze vervolgens als duurzaam hout op de markt brengen.


Maar de dreiging komt ook van binnenuit. In de afgelegen deelstaten van de Amazone is corruptie eerder regel dan uitzondering, burgemeesters knijpen een oogje toe in ruil voor een dikke envelop van sojaboeren of houthandelaars. Sinds begin dit jaar zijn twintig lokale bestuurders gearresteerd vanwege hun betrokkenheid bij de illegale houtkap.


'Het gaat om ernstige misdaden', aldus minister Teixeira die voor komende vrijdag een noodvergadering belegt met de milieuministers van de betrokken deelstaten. 'De regering is vastbesloten de ontbossing te verminderen.'


Milieuorganisaties twijfelen echter aan de goede intenties van de regering. De oorzaak van de toegenomen ontbossing ligt vooral in de vorig jaar aangenomen boswet, zo stellen zij. Die omstreden federale wet verleent amnestie aan iedereen die voor 2008 illegaal heeft gekapt en maakt het makkelijker bomen te kappen voor landbouwgrond.


Ook de bouw van waterkrachtcentrales, de aanleg van snelwegen, mijnbouw en de oprukkende sojaplantages doen de natuur in de Amazone geen goed. 'Wie in bed ligt met de industriële landbouw, wordt wakker met ontbossing', twitterde Paulo Adario, Amazonespecialist bij milieuorganisatie Greenpeace. Volgens de activist stelt Brazilië zijn 'ontwikkelingsagenda boven de milieu-agenda'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden