Ontboezemingen

Deze week: TV Lab, dagelijks worden nieuwe tv-formats getest op Nederland 3. Wat werkt, wat minder?

Tijdstip 22.15 uur


Concept ***


Uitvoering ****


Zit er toekomst in? Misschien


Bij de titel Ontboezemingen dachten wij eerlijk gezegd eerst aan een of ander politiek correct praatprogramma van de EO over mensen die wel eens iets stouts gedaan hebben in hun leven. Guess not. Dit programma gaat over borsten. Tieten, prammen, jetsers, jopen, hoe je ze ook wil noemen. Van groot tot klein, roomblank tot diepzwart, bedekt of onbedekt. Schrijfster Yasmine Allas gaat in een ruim half uur op zoek naar antwoorden op de vraag: wat is er nou zou fascinerend aan borsten?


Dan kan je al snel verzanden in gepsychologiseer over borstvoeding en moedermelk, maar dat gebeurt gelukkig niet. Allas spreekt allerlei mannen en vrouwen die haar steeds weer iets anders vertellen over de functie van - en fascinatie voor - het meest bekeken vrouwelijke lichaamsdeel. Van de voormalig prostituee die al vroeg in het programma de mythe overboord smijt dat mannen alleen maar zo groot mogelijke borsten willen, tot een banketbakker die borsten maakt van melkchocolade - inclusief tepel van winegum - en middels een pipetje wat room in de mond van de presentatrice spuit. Hij noemt dat 'de moedermelkervaring'. Annas zegt terecht: 'ik heb het gevoel dat we met iets anders bezig zijn'.


Verder zien we een uitgever van borstenboeken, een seksuologe, een historica, een mode-ontwerper en een buikdanseres met een geweldig Frans-Arabische tongval die laat zien hoe de boezem als Kalasjnikov gebruikt kan worden. En dat is nog niet alles, want het Borsten Deskundigen-panel, bestaand uit Jan 'ik heb nog nooit met mannen op die manier over vrouwen gepraat' Mulder, komiek Rouee Verveer en zanger Damaru, deelt zijn persoonlijke theorieën en ervaringen met de kijker.


Dat er zoveel facetten van de boezem aan het licht komen, geeft het programma veel vaart mee, maar het leidt ook tot de enige bedenking die je kan hebben bij Ontboezemingen: het doet je afvragen wat er dan in volgende uitzendingen aan bod komt en of dat alles bij elkaar niet een beetje te veel is? Verder toont Yasmine Allas zich een frisse presentator die de juiste toon weet te treffen en een meeslepend enthousiasme in zich heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden