Reportage

Onstuimige relatie werd Juliette fataal bij Stratumseind

Hij had per Whatsapp al een paar keer gedreigd haar te doden, maar Koen had dat niet echt willen doen, zegt hij voor de rechtbank in Den Bosch. Toch wurgde hij Juliette.

Het Eindhovense Stratumseind.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag twaalf jaar cel geëist tegen de 22-jarige Koen B. uit Heeze voor doodslag op zijn 17-jarige (ex-)vriendin Juliette uit Geldrop. Volgens het OM heeft hij haar geslagen, gestompt en gewurgd achter een betonnen plantenbak op een parkeerplaats bij het Stratumseind, de uitgaansstraat van Eindhoven. Dat gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag 26 oktober vorig jaar.

Daarna is hij weggerend en gevlucht op een gestolen fiets - naar eigen zeggen 'in paniek'. Pas zestien uur later werd het lichaam van de 5 vwo-scholiere achter de plantenbak gevonden. Koen, net begonnen aan een hbo-opleiding fysiotherapie, meldde zich die avond op het politiebureau. 'Ik weet dat ik verantwoordelijk ben en daar heb ik spijt van', zei de verdachte, een schriele knul gekleed in zwart T-shirt en zwarte broek, in de rechtbank. Hij wilde haar niet doden; ze hadden ruzie gehad, waarbij Juliette begonnen was zijn keel dicht te knijpen en hij dat ook bij haar had gedaan. Opeens voelde ze slap aan. 'Ik vind het ook vreselijk dat ze er niet meer is.'

Officier van justitie Erna Vrijhoeven vond zijn verklaring ongeloofwaardig. Juliette was een klein, licht meisje, Koen is 10 centimeter langer en sterker. 'Juliette had geen schijn van kans', aldus Vrijhoeven. 'Koen heeft een jong, onschuldig meisje op brute wijze van het leven beroofd.'

Veel ruzies

Advocaat Bert de Rooij noemt de strafeis 'fors voor een menneke van 22'. Volgens hem was er slechts sprake van een worsteling als gevolg van 'puberaal gedrag'. In juridische termen: mishandeling met de dood tot gevolg. 'Koen had nooit de bedoeling Juliette te doden. Hij wilde alleen dat ze losliet.'

Tijdens het pleidooi liepen de moeder en zus van het slachtoffer enkele keren geëmotioneerd de rechtszaal uit. De Rooij omschreef de relatie tussen Juliette en Koen als 'een fatale liefde'. Officier van justitie Vrijhoeven: 'Ze hadden de laatste maanden een onstuimige relatie met veel ruzies.'

Ze kenden elkaar ruim een jaar. Koen was Juliettes eerste vriendje. Haar moeder vond het maar niks, vanwege het leeftijdsverschil. Maar haar dochter verzekerde haar: 'Hij is geen player, mam.' Ze zagen elkaar bijna dagelijks. De moeder zag haar dochter veranderen van een vlotte meid met veel vriendinnen in een gesloten onzeker meisje dat alleen haar vriend zag.

Jaloezie

Zijn vrienden omschrijven Koen als 'jaloers en bezitterig'. Hij wilde niet dat Juliette nog met vriendinnen uitging, uit vrees dat ze andere jongens zou treffen. Dat leidde tot steeds meer ruzies. Officier van justitie Vrijhoeven: 'Juliette was afhankelijk en onderdanig. Koen was agressief en dwingend.'

De laatste maand hadden ze een knipperlichtrelatie, waarbij Koen verbaal en via Whatsapp ook doodsbedreigingen uitte: 'Je moet nu meekomen, anders maak ik jullie dood.' Of: 'Anders maak ik jullie mam dood.' Later appte hij: 'Oké, zes planken.' Of: 'Oké, dood dan!' Tegen de rechter zei Koen: 'Ik bedoelde dat niet letterlijk.'

In oktober probeerde hij verhaal te halen bij haar thuis. Toen hij Juliette niet thuis trof, tikte hij twee ruiten van de voordeur in en doorzocht het huis. Volgens het OM liet hij een mes achter bij de voordeur. Moeder en twee dochters doken uit angst twee weken onder.

Contactverbod

Die avond zette Koen uit wraak een naaktfoto van Juliette op Twitter en Facebook. Toen de Eindhovense school van Juliette daarachter kwam, deed de school aangifte. 'Daarna deden ook Juliette en haar moeder aangifte. Koen werd opgepakt en zat drie dagen vast. Toen Koen vrijkwam, kreeg hij een contact- en straatverbod: hij mocht drie maanden geen contact hebben met het meisje of haar familie.

Maar de twee bleven elkaar zien. Koen wilde graag dat Juliette de aangifte zou intrekken. Maar het contact ging soms ook uit van Juliette, die kennelijk nog steeds verliefd was. Op die fatale stapavond troffen ze elkaar 'toevallig' op Stratumseind, vertelde Koen voor de rechtbank. Juliette was aangeschoten en wilde seks, zei hij. Getuigen zagen het tweetal enkele malen innig met elkaar bezig.

'Stoei- en vechtpartij'

De twee zochten daarop een rustiger plek op, achter een plantenbak op een parkeerterrein. Volgens Koen wilde hij toen niet meer, omdat Juliette net overgegeven zou hebben. Daarop werd het meisje boos, aldus Koen, waarna de 'stoei- en vechtpartij begon'.

Juliettes moeder hield tijdens de rechtszitting een emotioneel betoog over het overlijden van haar dochter. 'Je laatste minuten waren in doodsnood. Helemaal alleen, omringd door pijn, door angst, woede en haat, oog in oog met het kwaad. Zo ging je dood. Je werd je achtergelaten, als een dood dier, een ding. Nee, vernietigd, weggegooid als een vod.' Naast haar zat Koen soms te huilen.

De uitspraak is over twee weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden