Onstuimige groei vacatures is over

De onstuimige groei van het aantal vacatures is voorbij. Bereikte in juni het aantal vacatures met 117 duizend nog het hoogste niveau van tien jaar, eind september had het bedrijfsleven 22 duizend banen minder te vergeven....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Doordat veel schoolverlaters na de zomervakantie aan het werk gaan, dalen in die periode de vacaturecijfers. Maar de afname is nu zeker twee keer zo groot als in de afgelopen jaren, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toen constateerder het CBS een daling van hoogstens tienduizend vacatures.

Ondanks de daling is het aantal vacatures aan het einde van het derde kwartaal nog nooit zo hoog geweest als nu, constateert het CBS. Het aantal openstaande vacatures stijgt al sinds 1993. Vacante functies bij de overheid, sociale werkplaatsen en in het onderwijs telt het CBS niet mee.

In alle bedrijfstakken daalde het aantal vacatures in de afgelopen drie maanden. Van de 117 duizend vacante banen was het leeuwendeel, zeventigduizend, te vinden in de commerciële dienstverlening. Binnen die bedrijfstak hebben vooral de handel en zakelijke dienstverlening moeite om aan mensen te komen.

De zakelijke dienstverlening, waaronder de informatietechnologie, zocht dertigduizend nieuwe werknemers (was 36 duizend in juni), de handel 24 duizend (was 27 duizend). De industrie en bouwnijverheid zoekt 27 duizend nieuwe werknemers (was 32 duizend).

Het CBS vergelijkt de kentering in de vacature-groei met de ontwikkeling van de geregistreerde werkloosheid: 'Record dalingen tot medio dit jaar, en minder forse dalingen in recente maanden, terwijl het niveau van de werkloosheid het laagste is sinds 1980', aldus het CBS.

In het afgelopen jaar beproefden werkgevers de meest uiteenlopende manieren om aan personeel te komen. Met wisselend succes: winkeliers plakten briefjes op het raam met 'personeel gevraagd', softwarebedrijf TAS voerde sollicitatiegesprekken in een Haagse showroom. Wie een baan kreeg, kon meteen een lease-auto uitkiezen. De aanpak werkte: zevenduizend belangstellenden meldden zich bij de automatiseerder.

Het uitdelen van opties is bij veel automatiseerders praktijk geworden om aan personeel te komen. Zelfs veelbelovende jonge bedrijven die nog verlies lijden, kunnen op die manier nieuwe mensen aantrekken zonder torenhoge salarissen te bieden. Een volgende stap is vaak een beursnotering: goed voor de naamsbekendheid en dus goed voor het vinden van werknemers.

Een probleem dat veel ondernemingen ondervinden bij het vervullen van vacatures, is de geringe mobiliteit van Nederlanders. 'Mensen zijn sterk gebonden aan de regio waar ze wonen', zegt J. Keukelaar, directeur human resources van Telfort. 'Iemand die in Den Haag woont, komt niet snel voor een nieuwe job naar Amsterdam.' Niettemin slaagde het het jonge telecombedrijf er het afgelopen jaar in zeshonderd nieuwe mensen aan zich te binden.

'Maar ook wij merken de krapte op de arbeidsmarkt. Iedereen vist in dezelfde vijver', aldus Keukelaar. 'Het knapste kunstje is niet om nieuw personeel binnen te halen, maar om de achterdeur dicht te houden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden