Onsterfelijkheid is een halte te ver voor Tom Boonen

'Allez Tom, je gaat vandaag geschiedenis schrijven', weten de fans 's ochtends zeker. Maar Parijs-Roubaix wint niemand zomaar. Ook Tom Boonen niet, in zijn laatste koers.

18 kilometer van Roubaix: Tom Boonen (links) rijdt over grasstrook in zijn jacht op de koplopers. Beeld null
18 kilometer van Roubaix: Tom Boonen (links) rijdt over grasstrook in zijn jacht op de koplopers.

10.30 uur.

Uit de bus van Quick-Step, geparkeerd in de berm van de Avenue Royale in Compiègne, klinken gedempte klanken van techno en hiphop. Vroege hardstyle en Jay-Z en Kanye West, met Ni**as in Paris, een nummer van het album Watch the throne. Maar die is nog onzichtbaar. Die staat 257 kilometer verderop, op het middenterrein van de velodroom in Roubaix, een podium met een kassei als trofee.

Dan verschijnt Tom Boonen (36) in de deuropening, de man die de troon wil bestijgen. Hij wil zich met een vijfde zege in La Reine laten kronen tot Monsieur Paris-Roubaix en aldus de scepter overnemen van Roger De Vlaeminck. Uit de haag van publiek, fotografen en cameraploegen klinkt gejuich. 'Allez Tom, je gaat vandaag geschiedenis schrijven.'

De schedel is kaal. De gezichtsbeharing is tot de laatste millimeters teruggesnoeid. Hij keert zijn fiets ondersteboven voor een blik op het bracket en duwt op de bandjes. Dan zet hij aan in de richting van het Place du Genéral de Gaulle, omgeven door keizerlijke gebouwen, op weg naar alleenheerschappij en eeuwige roem.

12 uur.

Het peloton vliegt noordoostwaarts. 50,9 kilometer gemiddeld over het afgelopen uur. Boonen oogt geconcentreerd. Zijn fiets is wit, met gouden letters. Zie het als een voorschot op zijn vorstelijke status. Een koninklijke koets is het, voortbewogen op explosies uit de machtige dijen. Zo gaat hij de 55 kilometer aan kasseien te lijf. Het frame is 2 centimeter langer dan gebruikelijk. De velgen zijn halfhoog en van carbon. Op het balhoofd is een schokdemper gemonteerd. Om het stuur zit driedubbeldik lint gewikkeld. De luchtdruk in de banden schommelt tussen de 5 en 6 bar; de precieze getallen zijn geheim.

13.30 uur.

Iedereen kijkt naar Quick-Step. Wat is hun strategie? Er zijn meer potentiële winnaars in de gelederen dan alleen de aanstaande Monsieur P-R. Zdenek Stybar, gewezen wereldkampioen veldrijden, is erkend specialist. Niki Terpstra kwam in 2014 als eerste over de streep. De ploeggenoten verklaarden dat ze er alles aan zullen doen om het kwintet te vervolmaken. Terpstra maakte als enige een voorbehoud. 'Dit is mijn favoriete koers. Ik kan hier nog een keer winnen.'

14.30 uur.

De eerste kasseistroken zitten erop en daarmee de eerste valpartijen. Boonen moet uit de volgauto vernemen dat er concurrenten bij betrokken zijn. Greg Van Avermaet morrelt eerst aan zijn stuur en belandt later in de berm. Ian Stannard rijdt lek. Dan hoort hij dat Terpstra onderuit is gegaan en opgeeft. De Noord-Hollander voelde plotseling zijn stuur wegslaan. Commentatoren vragen zich af of Boonen hiermee een belangrijke luitenant is kwijtgeraakt of juist iemand die het feest kan verstoren.

15.30 uur.

Boonen draait enkele keren het gas open. De lange rug gebogen als een cheetah, de handen ver onder in de beugels. Hij had aangekondigd dat hij wilde koersen zoals in zijn eerste Parijs-Roubaix, in 2002. Onstuimig. Zich in de wedstrijd smijten. Hier heeft hij naar toe gewerkt, de afgelopen maanden. Dit moet het daverend slotakkoord zijn van een lange symfonie vol successen. Maar zijn versnellingen leveren meteen eerste signaal op dat het lastig wordt. Wereldkampioen Sagan blijft in zijn buurt. John Degenkolb is nooit ver weg. Van Avermaet sluit weer aan.

15.46 uur.

Ploeggenoot Phillipe Gilbert twittert vanuit zijn leunstoel. Nog 55 kilometer te gaan. 'Time to go.' Het was de afstand waarop de Waal een week geleden wegreed om de Ronde van Vlaanderen te winnen.

16.42 uur.

De koers is hem ontglipt. Ploeggenoot Stybar, Sebastian Langeveld en Van Avermaet zijn weg. Hij rijdt op een halve minuut. Een enkele keer zet hij nog aan, op de roemruchte Carrefour de l'Arbre. Hij zwalkt van links naar rechts. Even loopt de achterstand terug. Maar hij krijgt nauwelijks steun. Dan vangt de camera hem. De rug is recht, de handen rusten op het stuur. Onsterfelijkheid lijkt een halte te ver.

Quick-stepmanagar Patrick Lefevre moppert na afloop. 'Ik zag mannen die pretenderen Parijs-Roubaix te kunnen winnen als een bende kleuters naar elkaar kijken.'

16.59 uur.

Gejuich in het Velodroom. Op de schermen verschijnt Boonen, weer jagend in de straten van Roubaix. Het is de koers die hem het liefst is. Het geluid van het publiek op de wielerbaan, al waarneembaar op honderden meters afstand, bezorgde hem bij zijn overwinningen telkens kippenvel. Maar de werkelijkheid van zondag 9 april 2017 is dat het kippenvel nu verschijnt om de armen van Van Avermaet, Stybar en Langeveld die als eerst het beton opdraaien.

17.05 uur.

Het resultaat: 13de, op 12 seconden. Hij fietst meteen de baan af, door naar de beslotenheid van de bus. Daar is het lang wachten. Publiek en media verdringen zich om het blauwwitte voertuig. Zijn tweelingdochters worden naar binnen gedragen. Het voorwiel van de witte fiets, onder het stof, wordt gedemonteerd. Het is alsof het rijwiel een knieval maakt.

De omstanders denken er anders over. 'Tom, voor mij hebt u gewonnen.'

18 uur.

Tom Boonen: 'Ik ben de hele dag niet in de running geweest. Ik heb zelf gezegd dat Stybar mocht gaan. Hij kreeg meer vrijheid dan ik. Ik voelde me de hele dag niet super. Ik heb tot diep in de finale geloofd dat ik kon winnen. Maar helaas viel het bij ons altijd stil. Er is nooit echt gereden in ons groepje.'

Zo bleef de troon na 257 kilometer buiten bereik. Geen vijfde kassei. Had Niki Terpstra het niet van tevoren gezegd? 'Niet alle sprookjes komen uit.'

Vier overwinningen in aansprekende koersen heeft Greg Van Avermaet dit voorseizoen op zijn naam staan: Omloop Het Nieuwsblad, E3Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix. Beeld null
Vier overwinningen in aansprekende koersen heeft Greg Van Avermaet dit voorseizoen op zijn naam staan: Omloop Het Nieuwsblad, E3Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix.

Lees meer over Tom Boonen en Parijs-Roubaix

De lente was op haar mooist zondag, tijdens Parijs - Roubaix. En de veelvraat van het voorjaar, Greg van Avermaet, voelde geen behoefte om mee te werken aan de afscheidsshow van landgenoot Tom Boonen. (+)

Tom Boonen rijdt zondag Parijs-Roubaix. Het is zijn laatste koers. België zal hem missen. Gewoon een jongen uit de Kempen die heel hard fietsen kan. (+)


Het moest een overwinning voor Tom Boonen worden, een idee-fixe dat Vlaanderen al maanden in zijn greep hield. Maar er is in België een nieuwe wielerheld definitief uit de schaduw van Boonen gestapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden