'Ons' WK wordt groenste aller tijden

EINDHOVEN Daar ligt het dan, zomaar voor het grijpen op de veertiende verdieping van de Kennedytoren in Eindhoven: het meest besproken boek van deze zomer....

Nou valt het ook niet mee om het in handen te krijgen. Het bidbook is alleen ter inzage, en dan alleen op afspraak en onder begeleiding. Meenemen mag niet. Kopiëren ook niet. Dat ligt niet aan Nederland, beklemtoont Siebring. De FIFA wil het niet hebben, omdat er meer kandidaatlanden zijn – die mogen niet bij elkaar afkijken.

Al die geheimzinnigheid draagt in hoge mate bij aan veel misverstanden. Want hoeveel afspraken er met de FIFA ook gemaakt mogen zijn over reclameregels, speciale rijbanen en belastingontheffing: er is in het boek geen letter over te vinden. De echte zaken zijn gedaan in aparte overeenkomsten met het Rijk en de speelsteden. Dát zijn de afspraken waarover steeds meer bekend wordt en waarover parlementariërs in beide landen zich in toenemende mate zorgen maken.

En het bidbook zelf dan? Dat blijkt niet meer dan een uit de kluiten gewassen reclamefolder voor de lage landen en hun ambities om Koning Voetbal welkom te heten. Honderden pagina’s vol toekomstdromen en goede voornemens waarmee we het FIFA-bestuur hopen te overtuigen.

De hoogste voetbalbaas Sep Blatter kan in het boek alles over ons lezen wat hij mogelijkerwijs wil weten. Dat we veel tulpen hebben, veel fietsen, veel windmolens, een koninklijke familie en een ‘uiterst stabiele democratie’.

We scheppen op dat Rotterdam een supergrote havenstad is, Eindhoven een vermaard techniek- en designcentrum, Enschede een dynamisch oord met grootstedelijke uitstraling en Heerenveen weliswaar klein maar in zekere zin toch ook het kloppend hart van de regio Duitsland-Frankrijk-Scandinavië. Blatter mag trouwens zelf kiezen waar hij zijn hoofdkwartier wil inrichten, maar we bevelen de Amsterdamse hotels The Grand, Barbizon Palace en Krasnapolsky van harte bij hem aan.

Natuurlijk halen we herinneringen op aan Cruijff, Gullit, Van Basten en onze andere legendes. De voetballiefhebber zal likkebaardend de pagina’s bekijken waarop we dromen over onze nieuw te bouwen stadions, het een nog mooier dan het ander. En allemaal met het allerbeste energiekeurmerk: met waterbesparende douchekoppen voor de elftallen, recyclebare drinkbekers voor het publiek en wc’s die worden doorgetrokken met regenwater.

Want dat is de grootste troef die we uitspelen op bijna elke pagina: ons WK wordt ‘het groenste WK aller tijden’, zoals premier Balkenende in het bidbook belooft. Met 14 stadions die maximaal 368 kilometer uit elkaar liggen zijn vliegtuigen niet nodig. Auto’s ook niet. Alles kan per trein. Medewerkers, supporters en journalisten die het niet kunnen laten, parkeren hun auto op transferia buiten de stad, waar we in totaal 2 miljoen fietsen klaarzetten voor het vervoer naar de binnensteden. De hoofdroutes naar de stadions zullen autovrij zijn ‘zodat ook de onervaren buitenlandse fietsers’ geen al te ernstige ongelukken maken. Kom daar maar eens om in Rusland of Spanje of een van de andere kandidaatlanden.

‘We gaan maximaal profiteren van onze geringe omvang’, belooft Balkenende aan Blatter. Over privileges voor de FIFA-bobo’s: geen woord. En ook de lezer die benieuwd is wie al dat moois in de speelsteden gaat betalen, zal vergeefs door het bidbook bladeren. ‘Verschillende bronnen worden aangeboord’, staat er nog net. En dan is het bidbook alweer uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden