Ons brein kan alleen archiveren als het geen nieuwe informatieve prikkels krijgt

De ingezonden brieven van vrijdag 17 november.

Stofzuigen, goed moment om het brein te laten 'archiveren.'Beeld Harry Cock/ de Volkskrant

Brief van de dag

Het aantal burn-outs is zeer sterk gestegen. De reacties van lezers zijn voorspelbaar: 'Weg met die absurde druk van permanente beschikbaarheid'. De essentie van deze druk is dat we ons brein voortdurend overprikkelen. Nu we altijd en overal toegang hebben tot internet heeft ons brein te weinig tijd om te rusten. Als ons brein rust, is het hard bezig relevante informatie te selecteren en irrelevante informatie te laten verdwijnen. Ons brein moet af en toe kunnen 'archiveren' zoals professor Compernolle dat zo mooi noemt. Als we hier geen tijd voor nemen, weten we op een gegeven moment niet meer wat wel en wat geen belangrijke prikkel is; dan reageren we reflexmatig op elke inkomende impuls. Dodelijk vermoeiend.

Ons brein kan alleen archiveren als het geen nieuwe informatieve prikkels krijgt, dus geen tv-beelden, geen spannende scène in een roman en niet even de agenda op orde brengen. Het fijne van archiveren is dat je er niet 45 minuten voor op een matje hoeft te gaan zitten. Het kan prima tijdens het opvouwen van de was, koken, hardlopen of elke andere redelijk automatische procedurele handeling.

Irene Buddingh', Utrecht projectleider toegepaste psychologie, Hogeschool van Amsterdam

Waarom het zo stil is

De column van Bert Wagendorp over Ross 128b stemt tot nadenken. Opnieuw een planeet buiten ons zonnestelsel waar leven zou kunnen ontstaan. En met 200 miljard sterren binnen het Melkwegstelsel plus nog zo'n 2.000 miljard vergelijkbare stelsels, is het statistisch gezien onmogelijk dat er geen ander leven in het universum zou zijn.

Maar waarom, zo luidt de paradox van fysicus Fermi, is het dan zo stil? Als wij zoeken, zoeken zij toch ook? Het antwoord is simpel. Intelligent buitenaards leven kijkt wel link uit contact met ons te leggen. Vanuit de diepe kosmos heeft die levensvorm allang in de gaten dat er op Aarde een soort huist die druk doende is zichzelf uit te roeien en de planeet te vernietigen. Want haat, nijd en oorlog, milieurampen, muziek van Gerard Joling. Wij loeren en luisteren ons suf, maar in deep space laat men geen speld vallen. Heel verstandig.

Marcel Verspeek, Rotterdam

Graftakkenteringherrie

Als het je band niet lukt het podium te bestijgen, ga dan tussen de schuifdeuren spelen. Dat is het advies van singer/songwriter Stan Vreeken aan zijn mede-muzikanten. Maar voor ons als Nederlandstalige recht-voor-z'n-raap death metal-band is dat een beetje lastig. Met onze 'graftakkenteringherrie' op hoog volume blijft er thuis geen muur overeind staan, geen dak op het pand zitten en geen buur rustig zijn krant lezen. Huiskamerconcerten zijn misschien een uitkomst voor singer/songwriters, voor onze nichemarkt is toch echt een geluiddicht podium nodig waarop je kunt moshen en stagediven.

Eric Baars, Haarlem bassist Broertje Dood

Ein Halbe Mark

Het is bijzonder om deze week te lezen dat onze minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, in zijn nieuwe functie zijn andere Helft gaat laten zien. We kennen hem als de man die grijnzend de cultuur heeft kapotbezuinigd en als een streng leider de VVD-fractie onder de duim hield. Nu gaat hij de andere Halbe kant van zijn persoonlijkheid laten zien, namelijk zijn diplomatieke. De tijd zal leren welke kant van zijn persoonlijkheid de ware Halbe vertegenwoordigt.

En dat in een week waarin er 45miljard Europees geld naar Griekenland verkwanseld lijkt. En dan Mark met zijn dividendbelasting. Wat is geld eigenlijk echt waard? In de jaren dertig kocht je in Duitsland een brood voor misschien wel 1.000 mark en was de devaluatie van de munt gewoon zichtbaar. Nu wordt er door Europese Centrale Bank al maanden 40 miljard euro 'bijgedrukt' in de vorm van het opkopen van onder andere Griekse staatsschulden.

Wat is dan nu, symbolisch gezien, de oude 50 pfennig of een Halbe Mark nu echt waard deze dagen als er Europees en nationaal zo gemakkelijk met miljarden wordt gegoocheld?

Henk Menkveld, Apeldoorn

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra op het Binnenhof.Beeld anp

Russisch spiegelpaleis

Poetin gebruikt de term hysterie, Trump noemt het een heksenjacht, Coen de Jong ziet er een vorm van McCarthyisme in: de angst voor Russische beïnvloeding.

McCarthy werkte op basis van verzonnen geruchten. Dat is wat anders dan het onthullen van feitelijke Rusland-connecties, zoals aanklager Mueller doet. Het 'zwakke' Rusland voert een hybride oorlog en zaait verwarring door betrokkenheid bij de MH17-ramp, bij trollenfabrieken, bij sportdoping glashard te ontkennen. Dat is precies de onaangename werkelijkheid van het Russische spiegelpaleis.

Ton Majoor, Warnsveld

Toine Heijmans

Ik heb zeer genoten van de aankondiging van de gebundelde columns van Toine Heijmans.

Ook ik reis nog elke dag door Nederland naar de vele theaters, samen met onze eveneens gepensioneerde chauffeur en onze prachtige Spaanse artiesten. En elke dag glijden de herkenbare , door Toine Heijmans beschreven personages en het aangeharkte Nederlandse landschap aan ons voorbij. Heel herkenbaar en niet oordelend!

Ik kijk met plezier uit naar Nederland ligt er prima bij.

Noël Bossier, Nunspeettheaterproducent

De Lada van de ouders van Toine Heijmans in 1976.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden