Onrustige oudejaarsavond in grote steden; grote overlast door mist

In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en vooral Den Haag was het onrustig tijdens oudejaarsnacht. In Den Haag werden 188 aanhoudingen verricht, in Rotterdam 95, in Utrecht 44. Daar gingen 20 auto's in vlammen op

Hoewel de jaarwisseling in veel plaatsen redelijk rustig is verlopen, hadden de politie en de hulpdiensten in de vier grote steden en in enkele andere plaatsen hun handen vol aan calamiteiten. Het noorden, oosten en noordoosten van het land en een deel van Flevoland werden in de loop van oudejaarsavond gehuld in een dik mistgordijn, waarin het zicht soms nauwelijks enkele meters was. Dat leidde tot chaotische toestanden.

Politie te voet
De hulpverleningsdiensten ondervonden door de mist ook grote hinder. In Apeldoorn besloot de brandweer alleen nog uit te rukken wanneer er mensen in gevaar waren. In Groningen opereerde de politie zo veel mogelijk te voet en per fiets. De meldkamers kregen telefoontjes van mensen die de weg niet meer konden vinden.

Behalve tot chaotische taferelen leidde de mist ook tot ongelukken. Op de A28 bij Putten botsten ongeveer dertig voertuigen op elkaar. Een persoon kwam daarbij om het leven. Bij Hoogeveen vond ook een kleine kettingbotsing plaats. In de regio Twente waren ook enkele ongevallen. Het aantal gewonden is nog onduidelijk.

In Haarlem brak een brand uit in een enorm bedrijfsverzamelgebouw. In Assen werd een appartementencomplex deels ontruimd na brand in de parkeergarage.

Amsterdam
In Amsterdam had de politie de handen vol aan vechtpartijtjes en spreekt de politie van een drukkere oudejaarsnacht dan voorgaande jaren.

De brandweer had de handen vol aan een brand in een pand aan de Herengracht, die vermoedelijk ontstond door een vuurpijl. De bovenste drie verdiepingen van de woning brandden volledig af, twee brandweermensen raakten gewond tijdens de bluswerkzaamheden.

Verder had de brandweer het druk met het grote aantal kleine, door vuurwerk veroorzaakte branden. Tussen maandagochtend 08.00 uur en dinsdagochtend 05.00 uur kwamen er 350 meldingen binnen.

De GGD telde twintig vuurwerkslachtoffers. Tien van hen moesten naar het ziekenhuis, van wie er vijf ernstig aan toe waren. Tien anderen konden ter plekke worden behandeld. Verder raakten enkele tientallen mensen gewond door vechtpartijn of overmatig alcoholgebruik.

Baldadig publiek belaagde twee keer een ambulance in het centrum van Amsterdam. In een geval sneuvelden de ramen van het voertuig, in het andere wisten de hulpverleners op tijd rechtsomkeerd te maken.

Ook werden twee 18-jarige Duitse jongens aangehouden die met vuurwapens in de lucht schoten. Op de Dam luidden onder het tromgeroffel van onder andere Cesar Zuiderwijk zeker zo'n 25 duizend mensen het nieuwe jaar in.

In 't IJ bij de Piet Heinkade belandde een auto met daarin vier personen rond 23.30 uur door nog onbekende oorzaak in het water. Een nog onbekende, vrouwelijke passagier is in de nacht van maandag op dinsdag in een ziekenhuis overleden. Twee andere inzittenden zijn nog steeds in levensgevaar.

Rotterdam
In Rotterdam sprak de politie van een relatief rustige jaarwisseling. Niettemin werden ongeveer 95 personen aangehouden. In Vlaardingen sneuvelden de ruiten van enkele tientallen huizen na een flinke vuurwerkontploffing. Ook raakten in die plaats vier mensen gewond door een steekpartij. Bij de Erasmusbrug verzamelden zich ongeveer 15 duizend mensen.

Den Haag
De politie en de brandweer in de regio Haaglanden spreken van een drukke jaarwisseling. In totaal zijn 188 mensen aangehouden en acht agenten lichtgewond geraakt.

Het aantal aanhoudingen ligt zo hoog omdat de politie een bijna zerotolerancebeleid voerde tijdens oud en nieuw. De meeste mensen werden opgepakt wegens vernieling, brandstichting, baldadigheid, het afsteken van verboden vuurwerk, mishandeling en openlijke geweldpleging. Op sommige plaatsen werd met vuurwerk naar de politie en hulpdiensten gegooid.

Volgens de politie waren de vooraf benoemde risicolocaties goed beheersbaar. De sfeer rond de gedoogvuren in Scheveningen en de rest van Den Haag was goed. In de gebieden waar een samenscholingsverbod van kracht is, Ypenburg en Rustenburg, deden zich geen noemenswaardige incidenten voor. Op vier andere locaties in Den Haag moest de Mobiele Eenheid kort optreden.

De brandweer heeft in totaal ruim achthonderd branden geblust. Ook hier gedroegen omstanders zich vaak agressief door met zwaar vuurwerk en stenen te gooien. Tientallen auto's zijn in brand gestoken.

Agenten zijn maandagavond rond 23.00 uur in Leiden bestookt met vuurwerk. De Mobiele Eenheid moest er aan te pas komen om de rust in de wijk te herstellen.

Ook in een andere wijk in Leiden moest de ME in actie komen. Omstanders belaagden de hulpdiensten, die een brand wilden blussen. In totaal zijn zes mensen opgepakt.

Utrecht
De regio Utrecht heeft een onrustige jaarwisseling meegemaakt. Een politiewoordvoerder meldde dinsdag dat er 22 auto's in brand werden gestoken, waarvan veertien in de stad Utrecht. ‘Dat is veel meer dan voorgaande jaarwisselingen.’ De brandweer rukte tachtig keer uit. Dat was minder dan in 2006 (125 keer). In Utrecht moesten tientallen containerbranden en vreugdevuren worden geblust.

In een café in het centrum van de stad ontstond een kleine brand, vermoedelijk door vuurwerk. Het café werd snel ontruimd. Er onstond rookontwikkeling, maar er raakte niemand gewond. Ook was er brand in drie woningen, twee flats en vijf bedrijven.

In Kanaleneiland waren grote groepen feestvierders op de been. Er was een aantal autobranden. De brandweer werd ondersteund door de politie en hierdoor escaleerde de situatie niet. Volgens de politie zijn in de wijk Kanaleneiland buurtvaders, vrijwilligers die toezicht in hun eigen wijk houden, bekogeld met vuurwerk. ‘Er zijn meerdere auto's in brand gestoken en er is sprake van overlast en geweldplegingen.’ In de stad zijn ook vreugdevuren aangestoken.

In de hele regio zijn 44 aanhoudingen verricht en is veel vernield.

Groningen
De politie in de provincie Groningen heeft tijdens de jaarwisseling een recordaantal meldingen van overlast, ongelukken en andere zaken te verwerken gekregen. Dat was mede te wijten aan een aantal branden in de binnenstad van Groningen en aan dichte mist. Bij ongeregeldheden werden tijdens de jaarwisseling in Groningen dertien mensen aangehouden, aldus dinsdag een woordvoerder.

Veel woningbranden en vuurtjes in Groningen bezorgden de Groningse brandweer veel werk. Verspreid over de provincie werden meerdere auto's in brand gestoken of op andere wijze vernield. Bij de branden vielen overigens geen gewonden.

De politie moest aan de Warffummerweg in Onderdendam ongeveer twintig huizen ontruimen na de ontdekking van een gaslek. De bewoners werden in een buurthuis opgevangen. Ook in Vlagtwedde werd een gaslek ontdekt.

De politie heeft gedurende de nacht dertien aanhoudingen verricht voor onder meer brandstichting, huiselijk geweld en vernieling. De ME is bovendien op twee plaatsen in Groningen ingezet.

Friesland
De politie heeft in Friesland tijdens de jaarwisseling 27 mensen aangehouden wegens onder meer brandstichting, vernieling en het hinderen van hulpdiensten. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de politie was er dit jaar sprake van veel vernielingen van verkeersborden en ruiten van auto's, woningen, winkels en bedrijven door het gebruik van zwaar illegaal vuurwerk. Ook viel een aantal gewonden door vuurwerk.

In Akkrum, Stiens, Surhuisterveen en Marrum moest de politie ingrijpen om jongeren te verwijderen die de hulpdiensten het werk onmogelijk maakten.

De Friese politie had ongeveer tweehonderd medewerkers ingezet om de jaarwisseling in goede banen te leiden. Door de dichte mist gingen agenten alleen in uiterste nood de weg op.

Gelderland
Op meerdere plaatsen in de politieregio Gelderland-Zuid is het tijdens de jaarwisseling erg onrustig geweest. De politie verrichtte dertig aanhoudingen. Dat heeft een woordvoerder dinsdag laten weten.

Een hoge politiefunctionaris die in de nacht van maandag op dinsdag met agenten mee de straat op ging, noemt het ‘ontluisterend’ wat hij zag. Zo raakten twee agenten gewond en werden hulpdiensten bekogeld. Volgens de politie heeft de dichte mist niet kunnen voorkomen dat veel rottigheid werd uitgehaald.

Limburg
De politie hield tijdens de jaarwisseling in Limburg in totaal 55 mensen aan. Volgens de politie ging het daarbij om vechtpartijtjes, baldadigheid, vernielingen, openbare dronkenschap en beledigingen.

Zeeland
De jaarwisseling in Zeeland is gepaard gegaan met 24 arrestaties. Het ging veelal om kleine overtredingen, meldde de politie dinsdag.

Vooral in Zeeuws-Vlaanderen werden veel mensen opgepakt. De helft van de Zeeuwse arrestanten maakte zich daar schuldig aan vandalisme, geweld en het verstoren van de openbare orde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden