Onrust over vieze crèches is voorbarig

Er is niet zoveel mis met de veiligheid en hygiëne in crèches. Dat vinden de inspecties van de kinderopvang in de grote steden....

Van onze verslaggeefster

Inspecties vinden het dan goed dat er leidsters worden ingezet die bijvoorbeeld in het onderwijs hebben gewerkt en zelf kinderen hebben grootgebracht, mits zij een aanvullende opleiding volgen.

Ouders werden maandag gealarmeerd door berichten in het Algemeen Dagblad dat crèches vies en riskant zouden zijn. De krant had de rapporten opgevraagd van de inspecties van de vier grote steden. De inspecteurs zelf nuanceren de conclusie van de krant.

Mieke Ronchetti van de inspectie kinderopvang Amsterdam-Binnenstad: 'Je gaat met de landelijke checklijst door het kindercentrum en dan vind je altijd wat, hoe goed een crèche ook is. Als je de slaapkamergordijntjes openschuift, ligt er stof op de vensterbanken. Dat schrijven we op, want stof is slecht voor de kwaliteit van de lucht.

'Ook in een goede crèche vind je zo vijf tot tien negatieve punten. Er is een categorie dagverblijven waar de eigenaar zich niet erg inspant. Dat zijn de zorgelijke situaties, maar dat zijn er niet zoveel. Over het algemeen is de veiligheid en hygiëne niet in het geding.

Elke crèche wordt jaarlijks geïnspecteerd. In Amsterdam wordt van elke inspectie een rapport gemaakt, met een overzicht van te verbeteren punten en de termijn waarin dat gebeurd moet zijn.

Blijft de eigenaar in gebreke, dan wordt de zaak overgedragen aan het stadsdeel. Dat kan maatregelen treffen: boetes opleggen of de vergunning intrekken. In de Amsterdamse binnenstad zijn op die manier het laatste halfjaar twee crèches gesloten.

Den Haag heeft het jaaroverzicht over 2001 nog niet helemaal klaar. Herman van Roomen van de GGD Den Haag: 'Voorzover ik kan zien, hebben van de 350 geïnspecteerde crèches er 150 een rapport gekregen. Dat wil zeggen dat er iets niet in orde is.

'Dat kan uitleenlopen van niet voldoende opgeleid personeel tot schoonmaakmiddelen die niet goed zijn opgeborgen. Ouders hoeven zich niet ongerust te maken. Er zijn geen maatregelen uitgedeeld en geen crèches gesloten.'

Nico Vlaar van de GGD Rotterdam laat een soortgelijk geluid horen: 'De helft van de crèches is in orde, bij de andere helft vind je kleine dingen: de rolletjes drukverband ontbreken in de verbandtrommel, de bescherming van de radiatoren is beschadigd, of er is ergens achter niet schoongemaakt.

'Centra waar het grof mis is, komen wij niet tegen. Dan heb je het over dagverblijven zonder buitenspeelplaats of waar slechts de helft van het personeel aanwezig is. Soms vind je een gebarricadeerde vluchtweg, maar als je dat opmerkt, wordt het veranderd. We vinden vooral insluipingstekorten: foutjes die er langzaam insluipen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden