Onrust over naderende varkenspest

DEN HAAG (ANP) - Organisaties van varkenshouderijen en slachterijen maken zich zorgen dat varkenspest uit Duitsland naar Nederland overslaat. Bij een Duits bedrijf op 15 kilometer afstand van Winterswijk is zaterdag de ziekte bij dieren vastgesteld.

De organisaties doen een dringende oproep om direct te stoppen met export en import van varkens en biggen naar de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De alarmkreet is gericht aan onder meer slachterijen, transporteurs, handelaren en varkenshouders.

De jongste uitbraak van de pest werd ontdekt in het Duitse plaatsje Borken. In de betrokken deelstaat is sinds dinsdag een vervoersverbod van varkens van kracht. Uitzondering daarop is het vervoer van varkens die direct worden geslacht.

Zwakke variant

Een woordvoerder van een van de organisaties die zondag de oproep doen, de vakgroep varkenshouderij van LTO Nederland, wees op de gevaren van het virus. Het gaat volgens hem om een zogeheten zwak virulante variant die moeilijk te zien is. ,,Je denkt dat de ziekte onder controle is, en dan steekt het virus ineens toch weer ergens de kop op.''

De andere organisaties die de oproep doen zijn Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV).

Sinds 7 maart geldt op last van minister Veerman (Landbouw) een zogeheten 100-procentcontrole van alle varkens uit Noord-Rijnland-Westfalen naar Nederland. Een week eerder gelastte de minister al een verplichte dubbele reiniging en ontsmetting van alle veewagens met varkens uit Duitsland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden