'Onrust onder Molukkers ook reden uitspraken Kok'

Bestrijding van de onrust in de Molukse gemeenschap in Nederland is een van de redenen waarom premier Kok in de Veiligheidsraad aandacht heeft gevraagd voor de problemen op de Molukken....

Kok heeft dinsdag in de Tweede Kamer 'met klem' ontkend dat het dreigen met acties van Molukkers aanleiding is geweest voor zijn uitlatingen in de Veiligheidsraad. De premier zei toen dat 'diepe bezorgdheid over de situatie op de Molukken en diepe betrokkenheid bij de gevoelens van mensen die zorgen hebben over het ernstige leed daar' hem tot zijn opmerkingen hadden gebracht.

Diplomaten van Buitenlandse Zaken stellen veel explicieter dan Kok dat ook binnenlandse politieke motieven aan zijn opmerkingen ten grondslag lagen.

Zijn optreden in de Veiligheidsraad was volgens hen een van de weinige gelegenheden voor Nederland om publiekelijk te tonen dat het zich wel degelijk inspant voor de Molukse zaak.

Kok voegde vorige week donderdagavond op het laatste moment de inmiddels veelbesproken opmerking toe aan zijn toespraak in de Veiligheidsraad. Hij riep toen de Indonesische regering op 'haar gezag uit te oefenen, in Timor zowel als op de Molukken (...), om een herhaling van (. . .) geweld te voorkomen'.

De Nederlandse inspanningen op internationaal niveau voor de verbetering van de situatie op de Molukken zijn volgens diplomaten een uitermate delicate aangelegenheid. Elke openlijke bemoeienis met de kwestie wordt door de Indonesische publieke opinie gezien als inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Nederlands status als oud-koloniale mogendheid bemoeilijkt openlijke druk nog. Daarom heeft er vooral diplomatie achter de schermen plaats.

Zo maakte Van Aartsen dinsdag bekend dat Nederland erin is geslaagd van de Indonesische regering toestemming te krijgen een waarnemersmissie van de Europese Unie naar de Molukken te sturen. Er is volgens Buitenlandse Zaken weken voor gelobbyd.

De lezingen over initiatief en motief voor de uitlatingen van Kok over de Molukken in de Veiligheidsraad lopen nogal uiteen. Zeker is dat Kok aanvankelijk, vanwege de precaire positie van Nederland, niet over de kwestie wilde spreken. Toen duidelijk werd dat andere landen ook over Indonesië zouden spreken, ontstond daartoe echter toch de mogelijkheid.

Koks entourage zegt dat de premier 's middags zelf vernam dat er over Timor werd gesproken en aangaf dat hij dan ook een paar woorden aan de Molukse kwestie wilde wijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden