Onrust in SP bezworen, in elk geval naar buiten toe

Bij de SP gaat alles goed. En mocht iemand binnen de partij daar anders over denken, dan wordt daar tot 15 maart niet over gesproken. Alles is erop gericht zaterdag op het verkiezingscongres in Tilburg eensgezind aan de campagne te beginnen.

Sacha Kester
Mokken met de beeltenis van SP-fractievoorzitter Emile Roemer. Beeld Martijn Beekman
Mokken met de beeltenis van SP-fractievoorzitter Emile Roemer.Beeld Martijn Beekman

Daarom geldt: geen kritiek meer op het leiderschap, zoals een maand geleden via het AD, en zo weinig mogelijk discussie over de kandidatenlijst of het programma, die de SP vandaag wil vaststellen. Dat lijkt te lukken. Kamerleden die eerst nog een hogere plek op de lijst wilden, vechten hun positie niet meer aan. En de parlementariërs die de Rotterdamse fractievoorzitter Leo de Kleijn eerst steunden bij zijn wens om uit het niets op plaats 9 terecht te komen, hebben hun steunbetuiging weer ingetrokken.

Daarmee is, in elk geval naar buiten toe, de onrust bezworen die vlak voor de Kerst opeens de kop opstak. Enkele anonieme SP-Kamerleden klaagden in het AD dat partijleider Roemer 'geen fractie kan leiden, laat staan een land'.

Er was bovendien kritiek op de koers. Voorzitter Meyer zou te veel focussen op de zorg als thema. Intussen staat de partij voor de vraag waarom een electorale doorbraak zich nog niet aandient, ook niet nu de concurrentie van de PvdA zo kwetsbaar is.

Van de Kamerfractie zal het debat vandaag niet uitgaan, zo veel is inmiddels duidelijk. Als er in Tilburg al ruimte is voor een koersdiscussie, zal die van de kritische Rotterdamse fractievoorzitter Leo de Kleijn of zijn aanhang moeten komen. Ook zonder steun uit Den Haag zet hij zijn campagne door voor een plek in de toptien. Niet omdat hij zelf zulke grote ambities heeft, 'maar als er op het congres over mijn kandidatuur wordt gesproken, hebben we het automatisch ook over de koers, over waar de SP nu eigenlijk mee bezig is'.

De Kleijn neemt 'per definitie' afstand van alle anonieme kritiek en staat pal achter Roemer. 'Maar als we relevant willen blijven, moet de partij veel scherper worden. We zijn te weinig in beeld, bepalen nauwelijks de discussie. De zorg is een speerpunt, maar waar zijn we bij thema's als immigratie, klimaat, racisme? Bovendien wil ik onze visie meer terugzien in onze dagelijkse politiek. We zijn geen partij van de procentjes, wij strijden voor een andere wereld, een ander Nederland.'

Dat wordt niet per se onderschreven door leden die zeggen De Kleijn te steunen bij zijn kandidatuur. Robert Tros, voorzitter van de SP Veldhoven: 'De Kleijn is een straatvechter en ik denk dat de fractie dat goed kan gebruiken, maar vernieuwing is voor mij niet het punt.'

Ook andere leden houden het erop dat ze gecharmeerd zijn van 'de stijl' van De Kleijn, maar dat zij de koers van de partij volledig onderschrijven.

De verkiezingen van 2017

Weet u al wat u gaat stemmen? Nee?

De Volkskrant houdt u hier op de hoogte met podcasts, video’s en specials. Dan kunt u op 15 maart weloverwogen naar de stembus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden