Onrust in Sacramento na dood zwarte man; politie zag diens telefoon aan voor wapen en vuurde 20 kogels op hem af

Stephon Clark, uren voordat de politie hem doodschoot. Beeld AP

In het Amerikaanse Sacramento neemt de woede toe over het doodschieten door de politie van een ongewapende zwarte man. Demonstranten betoogden dinsdag bij een NBA-wedstrijd en op een raadsvergadering tegen de dood van Stephon Clark (22). Twee agenten schoten anderhalve week geleden twintig kogels op hem af in de tuin van zijn oma omdat ze dachten dat hij een wapen in zijn hand had. 

Nadat Clark was neergeschoten, bleek dat de agenten zijn telefoon voor een wapen hadden aangezien. Ze waren ter plekke na een melding dat iemand in de buurt autoruiten insloeg.

Sinds de dood van Clark is het onrustig in Sacramento, de hoofdstad van Californië. Het is de zoveelste omstreden dood van een zwarte man na ingrijpen door de politie. Ook in de rest van de VS groeit de kritiek op het optreden van de twee agenten. Op een video die is gemaakt door de bodycam van de agenten, is te zien hoe ze snel en in korte tijd kogels afvuren nadat ze Clark hadden gezien. Hij woonde bij zijn oma.

Kort daarvoor hadden ze een melding gekregen dat een mogelijke inbreker over een hek was gesprongen. De agenten zeiden dat ze zich bedreigd voelden door Clark toen hij zich in hun richting bewoog en niet reageerde op hun oproepen. Ze dachten dat Clark een wapen op ze had gericht. Ook zou hij eerder zijn weggerend nadat een politiehelikopter hem had gezien. Een van de agenten is wit, de ander is zwart.

Terwijl buiten bewoners opriepen tot het aanklagen van de agenten, verstoorden demonstranten in het stadhuis een vergadering van de gemeenteraad die zich boog over het optreden van de politie. Onder hen was de broer van Clark die op het podium sprong en de aanwezigen begon toe te spreken. Toen burgemeester Darrell Steinberg hem probeerde tegen te houden, riep Stevante Clark: ‘Hou je mond dicht’. Hierna trokken de demonstranten naar het stadion waar ze basketbalfans tegenhielden die een NBA-wedstrijd van de Sacramento Kings wilden bezoeken. Het was de tweede keer in een week dat dit gebeurde.

De oma van Stephon Clark veroordeelt het optreden van de politie. Beeld AP

Bedreigd met de dood

‘Jullie gaan vandaag geen wedstrijd zien’, riepen de betogers tegen de fans. ‘Doe met ons mee of ga naar huis’. De wedstrijd begon op tijd. Vorige week droegen spelers van de Sacramento Kings speciale T-shirts om hun medeleven te betuigen met de familie van Clark. 

De twee agenten zijn volgens de politie inmiddels bedreigd met de dood. Politiebaas Daniel Hahn, de eerste zwarte politiechef van Sacramento, en het stadsbestuur hebben opgeroepen tot kalmte. Het Openbaar Ministerie van Californië besloot dinsdag mee te doen aan het onderzoek dat is gestart om te kijken of de agenten fout waren. 

Net als de demonstranten, is de familie verontwaardigd over het harde optreden van de agenten. ‘Het was niet nodig om zoveel kogels op hem af te vuren’, aldus Clarks oma Sequita Thompson. ‘Waarom hebben ze niet op zijn armen gericht, of in zijn benen geschoten of een Taser gebruikt? Waarom niet? Dit was helemaal niet nodig.’ 

Burgemeester Steinberg, die Clarks dood eerder ook ‘onnodig’ noemde, heeft de stad opgeroepen om donderdag de rust te bewaren als de begrafenis plaatsvindt. De bekende zwarte dominee Al Sharpton zal een van de sprekers zijn.  ‘Het hele land kijkt naar ons’, aldus Steinberg. '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.