Onrust in LPF om terugkeer van Bijlhout

Een groot deel van de achterban van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) vindt dat de gevallen staatssecretaris Philomena Bijlhout niet mag terugkeren in de Kamer....

Bijlhout moest vorige week op de dag van haar beëdiging alweer aftreden als staatssecretaris van Emancipatie, omdat zij formateur Balkenende verkeerd had ingelicht over haar verleden in de Volksmilitie van de Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse. Nu zij zonder werk zit, wil zij gebruik maken van haar recht om terug te keren naar de Kamer zodra in de LPF-fractie een zetel vrijkomt.

Herben ziet geen bezwaren. Hij is overtuigd van de oprechtheid van Bijlhout. 'Volgens haar wist ze echt niet dat ze na de decembermoorden nog actief was in de militie. Het is meer een jeugdzonde geweest dan dat ze actief een fout regime heeft gesteund, en daar gaat het om', aldus Herben.

De achterban denkt daar anders over. Volgens de coördinatoren van de Zuid-Hollandse districten Leiden, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht stromen de e-mails van verontruste leden binnen. Zuid-Holland wil op de eerstvolgende ledenvergadering duidelijk maken dat de rol van Bijlhout is uitgespeeld, niet zozeer vanwege haar verleden als wel vanwege het liegen daarover. Desnoods moet zij geroyeerd worden als LPF-lid.

De onrust spitst zich niet alleen toe op Bijlhouts voornemen om terug te keren, maar ook op de 150 duizend euro wachtgeld waarop zij aanspraak kan maken. 'Dat kan ik niet uitleggen aan de leden', valt Ton Kuiper van het district Lelystad zijn Zuid-Hollandse collega's bij. 'Geen mens gelooft dat Bijlhout vergeten was of ze voor of na de moorden bij die militie zat. Het is niet niks om de formateur voor te liegen. De partij moet afstand nemen van de fractie. Wij zouden een partij worden zonder vriendjespolitiek, zonder pogingen om mensen de hand boven het hoofd te houden omdat ze bij onze partij horen.'

Enkele coördinatoren zijn het niet met Zuid-Holland eens. Tom Ruttenberg (Utrecht) vindt het een non-issue. 'Niet dat ik het leuk vind dat ze anderhalve ton incasseert, maar daar kan ze dan beter voor werken in de Kamer.

Volgens Ed Maas, tijdelijk bestuurslid van de LPF, valt te betwijfelen of Bijlhout wel geroyeerd kan worden. 'Voor zover ik kan nagaan, is ze niet eens lid. Ze heeft zich nooit aangemeld.' Een woordvoerder op het partijkantoor voert daartegen in dat alle Kamerleden automatisch lid zijn.

Maas zegt met verbazing kennis te hebben genomen van de suggestie van Herben dat die niets te maken wil hebben met de 'haatzaai-aanklacht' die de advocaten Spong en Hammerstein hebben aangespannen tegen een aantal journalisten en politici. Maas betaalt alle kosten van die zaak.

Herben zei onlangs dat die klacht buiten de fractie om gaat. 'Strikt genomen heeft hij gelijk', zegt Maas. 'We zijn er al mee begonnen voordat de fractie bestond. Mat moest dat natuurlijk zeggen om de lieve vrede in de coalitie te bewaren. In werkelijkheid staat Mat er wel degelijk achter. Hij zei tegen mij op 15 mei: Ed, we gaan door tot het eind.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.