Onrust in Kirgizië om verkiezingen

Demonstranten in Bisjkek zijn woedend omdat hun presidentskandidaat, Oermat Baryktabasov, op 10 juli niet aan de verkiezingen in Kirgizië mag deelnemen....

Van onze correspondente Corine de Vries

Kort na de ontruiming van het regeringsgebouw kwamen vijf- tot tienduizend betogers bijeen in het centrum van Bisjkek. Ze riepen leuzen ter ondersteuning van Baryktabasov. Sommigen gooiden stenen naar de speciale troepen.

Kort daarna dreven duizend politiemannen en militairen de menigte uiteen met traangas en luchtschoten. Ongeveer twintig gewonden moesten in het ziekenhuis worden behandeld, zij waren bijna allemaal door stenen geraakt.

‘Wij zullen alle pogingen om de stabiliteit te ondermijnen in de kiem smoren’, zei interim-president Koermanbek Bakijev. ‘Ik zal mijn regering verdedigen, desnoods met een pistool in mijn handen’, dreigde hij. Bakijev kwam in maart aan de macht na een revolutie. Toen leidde de bestorming van het regeringsgebouw tot de verdrijving van de toenmalige president Askar Akajev.

De spanningen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 10 juli lopen op. Vorige week werd een parlementariër doodgeschoten, de eigenaar van de grootste automarkt in Bisjkek. Maandag opende de politie het vuur op protesterende kooplui in Osj die prijsverlagingen eisten. Daarbij vielen zeven gewonden.

En in het nabijgelegen Jalal-Abad, waar in maart de revolutie begon, is onrust ontstaan na de arrestatie van Noerlan Nytsjanov. Hij wordt verdacht van het verduisteren van 3,4 miljoen dollar. Gisteren hielden tweehonderd betogers de hele dag het gerechtsgebouw bezet. Revolutieleider Nytsjanov is lid van de partij van Bakijev. Volgens zijn aanhangers is het geld gestolen door de voormalige gouverneur van Jalal-Abad.

Inmiddels zijn zeven presidentskandidaten geregistreerd om aan de verkiezingen deel te nemen. Grootste kanshebber is Bakijev, zeker nadat die een samenwerking is aangegaan met zijn grootste rivaal Feliks Koelov. Koelov, die veel steun heeft in het noorden van het land, zal premier worden als de in het zuiden populaire Bakijev de verkiezingen wint.

De geweigerde kandidaat Baryktabasov is populair in zijn thuisgebied rond het Issyk-Kul meer. ‘Hij heeft ons geld en banen gegeven’, zei de 35-jarige Farida Mambetakoenova, een van de demonstranten gisteren is Bisjkek. ‘Bakijev heeft helemaal niks gedaan.’ Volgens zijn tegenstanders wordt Baryktabasov gesteund door de zoon van ex-president Akajev.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden