Onrust in de stad geeft beeld van onzekerheid

Op het afgelopen International Documentary Festival Amsterdam draaiden vier Nederlandse films in de competitie. Opvallend: er was er geen een bij die ging over het Nederland van nu....

Haar nieuwe film Onrust in de stad gaat over de maatschappelijkeonzekerheid in Amsterdam. Van Ditshuyzen volgde met haar cameraploeg depolitie en de bewoners in Amsterdam-West en Zuidoost.

Ook kreeg ze exclusief toegang tot de bestuurlijke driehoek van OpenbaarMinisterie, politie en burgemeester Cohen. De camera volgt de bestuurdersen bewoners vanaf begin 2004, al ruim voor de moord op Theo van Gogh. Enook na zijn dood bleef Van Ditshuyzen draaien. Uiteindelijk tot september2005. Die inzet loont. Onrust biedt een genuanceerd beeld van wat doorvelen nog steeds plompverloren het muticulturele drama wordt genoemd. VanDitshuyzen: 'In het openbare leven valt steeds minder saamhorigheid waarte nemen. Maar onderling contact is juist onmisbaar voor de veiligheid.Daarom wilde ik Onrust maken.' (RO) Onrust in de stad, Nederland 1, 22.55uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden