Onrust in Amersfoort over Sytze van der V.

Ruim honderd demonstranten hebben zondagmiddag in Amersfoort geprotesteerd tegen de komst van de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. naar de gemeente. Vooral het feit dat hij zijn intrek heeft genomen boven een kinderdagverblijf roept bij buurtbewoners weerstand op.

AMSTERDAM - De demonstratie was het sluitstuk van een onrustig weekeinde, waarin de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius zijn handen vol had aan het uitleggen van de dilemma's die de komst van Van der V. naar een serviceflat in zijn gemeente met zich mee heeft gebracht.


Bolsius was zondag aanwezig bij de demonstratie, en nam daar een stapel handtekeningen in ontvangst van demonstranten die willen dat Van der V. verhuist. 'De handtekeningen zijn een stevig signaal en onderstrepen de conclusie die de gemeente zelf ook al heeft getrokken, namelijk dat Van der V. niet op de goede plek woont,' zegt Bolsius. 'Hij hoeft de stad niet uit en mensen moeten vooral niet voor eigen rechter gaan spelen, maar er zijn plekken die geschikter zijn dan deze.'


Bolsius zegt dat overredingskracht echter zijn enige middel is. 'Van der V. heeft zijn straf uitgezeten en is een vrij man, maar we zien dat er in de samenleving andere gevoelens bestaan. Natuurlijk beschouw ik met politie en justitie continu de situatie.'


De Amersfoortse burgemeester maakte zaterdag tijdens een informatiebijeenkomst voor flatgenoten bekend dat Van der V. naar hun woonzorgcentrum was verhuisd. Sommige bewoners hadden daar begrip voor en zeiden na afloop dat Van der V. nu eenmaal ergens moest wonen, maar anderen reageerden ontzet - mede vanwege de nabijheid van een crèche.


De Amersfoortse burgemeester zal de komende dagen aanwezig zijn bij een bijeenkomst van ouders van dit kinderdagverblijf. Ook houdt de politie de komende tijd toezicht in de buurt van het wooncomplex.

Media benaderd

Burgemeester Bolsius weet al sinds mei dat Van der V. in zijn gemeente woont. Omdat Van der V., die op eigen houtje de woning vond, vrijdag zelf de media benaderde om aandacht te vragen voor zijn situatie en tegelijkertijd zijn woonplaats bekendmaakte, oordeelde de burgemeester dat de weg vrij was om de buurt te informeren.


De 66-jarige Eindhovenaar Van der V. is veroordeeld voor misbruik van jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Zijn zaak kreeg in 2009 landelijke bekendheid toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. Vorig jaar kwam hij vrij en sindsdien leidt hij een zwervend bestaan.


Op zijn weblog publiceerde Van der V. dit weekeinde gedetailleerde correspondentie tussen hem en de gemeente Amersfoort. Hij toonde zich woedend over de manier waarop de gemeente hem heeft behandeld. Van der V. voelt zich onder druk gezet. Ook zegt hij dat hij best wil meewerken aan een verhuizing, maar dat hij niet meer wil gaan betalen. Ook wil hij er niet in ruimte op achteruit gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden