Onrust groeit na nieuw geval meningokok

In Venlo is grote onrust ontstaan nadat bij een peuter de meningokokkenziekte is vastgesteld. Ook is een baby opgenomen in het ziekenhuis met verschijnselen van de ziekte....

De GGD zegt vaccinatie op dit moment niet nodig te vinden. Pas als beide kinderen met precies hetzelfde type van de meningokokbacterie blijken te zijn besmet, zal hierover advies worden ingewonnen bij het ministerie van Volksgezondheid. Wel meent de GGD Noord-Limburg, die ook dinsdag weer werd overstelpt met verontruste telefoontjes, dat de landelijke voorlichting moet worden verbeterd.

'Het is moeilijk uit te leggen waarom de mensen in Venlo en omgeving niet hoeven te worden ingeënt en in Zevenbergen wel. Hier overheerst de mening: baat het niet, dan schaadt het niet', aldus woordvoerder X. Boers. Een ander probleem is dat sommige huisartsen wel ingaan op het verzoek om te vaccineren, en andere weer niet.

Volgens directeur R. Beuse van GGD Nederland in Utrecht bestaat er al jaren een draaiboek voor bestrijding van infectieziekten, waaronder de meningokokkenziekte. Pas als er een 'cluster' van identieke meningokokinfecties is vastgesteld, kan het landelijk Outbreak Management Team adviseren om tot een vaccinatie over te gaan. Dat gebeurde in Zevenbergen en Klundert, waar in korte tijd vijf identieke infecties voorkwamen.

De GGD adviseert de huisartsen om geen prik tegen de gevreesde bacterie te geven. Maar artsen oefenen een zelfstandig beroep uit en nemen zelf het besluit. 'Wij kunnen vaccinatie niet verbieden', aldus Beuse. De GGD-directeur meent dat de meningokokkenziekte onder invloed van de media een hype aan het worden is.

Jaarlijks komen 600 infectiegevallen voor, waarvan 100 met het C-type. Ongeveer 10 procent overleeft de ziekte niet - zo'n 60 mensen - en 5 procent wordt invalide. Afgelopen weekeinde overleed een 32-jarige man uit Assendelft aan bloedvergiftiging met het B-type van de meningokokbacterie.

Volgens Beuse worden er dit jaar niet zozeer meer infectiegevallen geconstateerd, wel komt het C-type vaker voor. Dat aandeel is gestegen van 20 procent naar 30 à 40 procent. Het C-type is het enige type van de meningokokbacterie waartegen kan worden gevaccineerd. Groot-Brittannië heeft het vaccin standaard opgenomen in de landelijke vaccinatiecampagne, omdat het aandeel van het C-type in de meningokokinfecties daar al jaren rond de 40 procent schommelt.

De Gezondheidsraad overweegt het vaccin eveneens op te nemen in de nationale vaccinatiecampagne. Hij zal daarover minister Borst van Volksgezondheid eind dit jaar advies uitbrengen. Tot die tijd geldt dat massaal vaccineren bij het optreden van 'solistische' meningokokinfecties geen zin heeft. 'Fietsen op straat is voor kinderen nog altijd veel gevaarlijker dan de meningokokbacterie', aldus de GGD-directeur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden