Onrust dreigt in Bangladesh na veroordeling oppositieleider Zia

Oppositieleider en oud-premier Begum Khaleda Zia is in Bangladesh donderdag tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie. Het vonnis kan er toe leiden dat Zia niet kan meedoen aan de parlementsverkiezingen in december. Duizenden aanhangers van Zia's Bangladesh Nationalist Party (BNP) gingen gisteren in Dhaka de straat op om tegen het vonnis te protesteren.

Ben van Raaij
Begum Khaleda Zia. Beeld epa
Begum Khaleda Zia.Beeld epa

Advocaten van Zia kondigden gisteren direct aan dat zij in beroep zal gaan. De oud-premier, aartsrivaal van huidig premier Sheikh Hasina Waled, werd veroordeeld vanwege de verduistering van 253.000 dollar aan buitenlandse donaties voor een weeshuis. Dat zou zijn gebeurd tijdens haar laatste ambtsperiode, tussen 2001 en 2006.

Politiek uitschakelen

Zia's zoon Tarique Rahman en vier anderen werden tot tien jaar veroordeeld (Rahman bij verstek). De 72-jarige Zia kreeg volgens de rechters een lichtere straf vanwege haar slechte gezondheid en sociale status. Tegen Zia lopen nog zo'n dertig andere aanklachten wegens opruiïng en corruptie. Volgens Zia en haar medestanders is de corruptiezaak een complot om haar politiek uit te schakelen. Wie in Bangladesh veroordeeld wordt voor meer dan twee jaar, mag zich vijf jaar lang niet verkiesbaar stellen. In de aanloop naar het proces zouden volgens de BNP duizenden partijleden zijn opgepakt.

Met het oog op de rechterlijke uitspraak had de regering afgelopen dagen duizenden ordetroepen in Dhaka gestationeerd. Ook waren bus- en veerverbindingen naar de hoofdstad opgeschort. Tijdens de protesten van BNP-aanhangers zette de politie gisteren traangas in.

De huidige premier Sheikh Hasina Waled. Beeld epa
De huidige premier Sheikh Hasina Waled.Beeld epa

Vijanden

Zia en Hasina, politiek leider van de regerende Awami League, zijn bittere politieke vijanden. Ze regeerden Bangladesh om beurten sinds de democratie in 1991 werd hersteld. Bij de laatste verkiezingen boycotte Zia's BNP de wedloop, waardoor Hasina's Awami League met overmacht won. Beide politica's stammen uit invloedrijke dynastieën. Zia is de weduwe van voormalig president en oud-generaal Ziaur Rahman, die in 1981 werd vermoord. Hasina is de dochter van Sheikh Mujibur Rahman, eerste president en vader des vaderlands van Bangladesh, die in 1975 werd vermoord.

Het vonnis van gisteren kan volgens analisten de opmaat zijn tot een nieuwe periode van onrust in Bangladesh. Dat zou een tegenslag zijn voor de toch al zwakke economie. Bangladesh, een snelgroeiend land van 165 miljoen inwoners, kampt met grote problemen, zoals de opmars van islamitisch radicalisme en de intocht van meer dan een miljoen Rohingya-vluchtelingen uit buurland Myanmar.

Onrust in de straten van Dhaka. Beeld ap
Onrust in de straten van Dhaka.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden