Onrust bij Transavia na arrestatie piloot

Onder het personeel van vliegtuigmaatschappij Transavia is onrust ontstaan over de arrestatie van gezagvoerder Julio P. De leiding benadrukt geen rol te hebben gespeeld bij de aanhouding van de piloot.

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

Julio P., die vorige week in Valencia werd opgepakt, wordt verdacht van betrokkenheid bij de zogeheten doodsvluchten in de jaren zeventig in Argentinië. Daarbij werden dissidenten van het Videla-regime boven zee levend uit een vliegtuig geworpen. P. zou zijn collega’s over zijn rol hebben verteld in 2002.

Confrontatie

De directie reageerde vier jaar later op geruchten onder de vliegers over P.’s verleden, en confronteerde de gezagvoerder daarmee. Die ontkende alles en de directie liet de zaak rusten. Dat de Nederlandse en Argentijnse justitie toch een onderzoek begonnen, is te danken aan een tip van P.’s chef Geert Jeroen Engelkes. Hij deed dat nadrukkelijk ‘als wereldburger’ en niet als werknemer van Transavia.

Dit heeft geleid tot rumoer onder het personeel van de maatschappij. ‘Het is een gevoelige kwestie’, stelt een woordvoerder. Het gaat volgens haar om een directe collega, waardoor emoties een rol gaan spelen. ‘Niet iedereen denkt hier hetzelfde over.’

Directie ontkent kennis

In het interne bericht dat dinsdag werd verspreid, ontkent de directie enige weet te hebben gehad van verleden van de piloot. Ook de suggestie dat de geruchten over P. hadden moeten worden gemeld aan de AIVD, verwerpt de directie. ‘Een gerucht valt niet onder de persoonlijke gegevens die gemeld moeten worden volgens de Wet Veiligheidsonderzoek.’

De directie neemt het ook op voor tipgever Engelkes, zo lijkt het. ‘We moeten ons realiseren dat het eenieder als burger vrijstaat de overheid in te lichten indien hij/zij misstanden heeft geconstateerd of vermoedt.’ Het memo roept het personeel op respectvol met elkaars mening om te gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden