Onrust bij NRC om 'superdividend'

Bij NRC Handelsblad en nrc.next is onrust ontstaan over de 12,5 miljoen euro dividend die de eigenaren van de kranten - de investeringsmaatschappij Egeria en mediaondernemer Derk Sauer - zichzelf willen uitkeren. Volgens de ondernemingsraad van NRC Media gaat het om een 'buitensporig superdividend' van tweeënhalf keer de winst, dat in deze tijden bedrijfseconomisch en maatschappelijk niet is uit te leggen.

AMSTERDAM - De OR roept de aandeelhouders, commissarissen en directie daarom op af te zien van de miljoenen. Het dividend voor Egeria (91 procent) en Derk Sauer (9 procent) kwam onlangs naar buiten via de jaarrekening. Daaruit bleek dat de uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next vorig jaar 4,7 miljoen euro winst maakte. Het veel hogere dividend zou mogelijk zijn doordat de buffers die gevormd waren bij de overname hoger zijn dan nodig bleek. Egeria en Sauer kochten NRC in 2010 voor 70 miljoen euro van De Persgroep, de eigenaar van onder meer de Volkskrant. Het eerste jaar van NRC eindigde 1,6 miljoen euro in het rood, vooral door een voorziening voor een reorganisatie. Daarbij verdwenen ruim 30 van de 350 banen.


De OR vindt het logisch en oorbaar dat de aandeelhouders willen meedelen. Maar de uitkering van 12,5 miljoen euro is gezien dat ontslag van ruim dertig medewerkers ongepast, stelt OR-voorzitter Hubert Smeets, vooral omdat nieuwe tussentijdse maatregelen dit jaar niet zijn uitgesloten. Kranten hebben het lastig door teruglopende advertentie-inkomsten. Ook vindt de OR het 'riskant dat de solvabiliteit en liquiditeit in deze onzekere economische tijd worden verlaagd.' Volgens de OR is de schuld van 23 miljoen euro, afgezet tegen de winst, hoger dan afgesproken. Ook is het rendement dat de kranten moeten maken onduidelijk. Volgens de OR wordt dat volgend jaar het maximum van 12,5 procent, volgens de directie moet het nu al minimaal 15 procent zijn.


President-commissaris Derk Sauer heeft laten weten dat de winstuitkering past binnen de afspraken die bij de overname zijn gemaakt. De NRC-directie, waarvan ook hoofdredacteur Peter Vandermeersch deel uitmaakt, is dat met hem eens. De OR gaat nu een externe deskundige inschakelen om te kijken of het 'superdividend' past binnen de afspraken. De kwestie ligt gevoelig omdat de NRC voorheen deel uitmaakte van PCM, dat met hoge schulden werd achtergelaten door het Britse opkoopfonds Apax. Egeria en Sauer hebben nog niet gereageerd op het verzoek af te zien van het geld. Beide partijen waren woensdag niet bereikbaar voor commentaar.


NRC verhuist eind dit jaar van Rotterdam naar het Amsterdamse Rokin, waar ook een grand café komt. De OR vraag zich waarom voor de verbouwing 8 miljoen euro is geleend, als blijkbaar 12,5 miljoen euro kan worden uitgekeerd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden