NIEUWSFORUM VOOR DEMOCRATIE

Onrust bij Forum over racisme en antisemitisme in jongerenclub

Prominente senatoren en europarlementariërs van Forum voor Democratie willen dat partijleider Thierry Baudet harder optreedt tegen racisme en antisemitisme binnen jongerenclub JFVD. Het is voor het eerst dat zoveel partijgenoten openlijke kritiek uiten op de aanpak van de FVD-top.

Frank Hendrickx
Thierry Baudet (FvD) en zijn assistent Freek Jansen, die leiding geeft aan de jongerenafdeling van Forum. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Thierry Baudet (FvD) en zijn assistent Freek Jansen, die leiding geeft aan de jongerenafdeling van Forum.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De onrust is ontstaan na nieuwe onthullingen over het extremisme binnen Jongeren Forum voor Democratie (JFVD), de jongerenafdeling die onder leiding staat van Freek Jansen, een naaste medewerker van Baudet en nummer zeven op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het Parool kwam dit weekend met nieuwe onthullingen over de antisemitische complottheorieën en andere extremistische ideeën die leden van JFVD met elkaar delen op sociale media. De JFVD heeft een intern onderzoek aangekondigd.

De Volkskrant meldde vorige week al dat klokkenluiders die alarm sloegen over het extremisme binnen de jongerenclub zijn geroyeerd door het JFVD-bestuur onder leiding van Jansen. De personen die zich schuldig maakten aan racistische en nazistische uitingen blijken juist te zijn gepromoveerd, meldde het Parool zaterdag.

Het extremisme binnen JFVD is al langer bekend. In april publiceerde HP/De Tijd over extreme uitlatingen die in app-groepen werden gedaan door JFVD'ers. Zo werd in één groep het nationaalsocialisme de ‘beste economische formule ooit’ genoemd. Een ander groepslid verklaarde ‘letterlijk iedere ideologie’ te zullen aanhangen die Nederland ‘weer 95% blank maakt met 0% moslims’.

Het Parool kwam zaterdag met nieuwe details. Een 23-jarige student politieke communicatie zou in een appgroep hebben gezegd dat ‘Joden internationale pedonetwerken hebben en vrouwen massaal de pornografie in helpen’ en dat ‘het nationaalsocialisme de beste economische formule ooit had’. Een andere JFVD’er plaatste in een van de appgroepen de muziek die de extreemrechtse Australische terrorist draaide op weg naar twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch waar hij 51 mensen vermoordde.

Vijf van de leden die hun beklag deden over deze en andere uitlatingen werden uiteindelijk geroyeerd. De 23-jarige student die de antisemitische uitlatingen had gedaan, kreeg promotie. Hij werd benoemd tot regionaal coördinator van de jongerenafdeling in Zuid-Holland.

JFVD-voorzitter Jansen liet zaterdag in een reactie weten ‘geschrokken’ te zijn van de mediaberichten. ‘Racistisch en antisemitisch gedachtegoed heeft geen plaats in onze vereniging'. Volgens Baudets vertrouweling zouden de betrokkenen afstand nemen van de aantijgingen. ‘Het gaat om citaten uit de context.’ ‘In het belang van de partij’ heeft JFVD wel besloten om de betrokken coördinatoren ‘uit hun functie te ontheffen’.

Baudet toonde zich zaterdagavond op Twitter vol lof over de reactie van Jansen. ‘Uitstekend optreden.’ Meerdere prominente FVD’ers hebben zich inmiddels tegen dat oordeel van hun partijleider gekeerd. Eerste Kamerlid Annabel Nanninga eist juist ‘een volledige sanering van JFVD’. ‘Onacceptabel dat mensen met dit soort denkbeelden in onze partij zitten en dat daar niet meteen keihard tegen wordt opgetreden’, liet ze op Twitter weten. ‘Ik sta hier volstrekt niet achter.’

FVD-europarlementariër Rob Roos liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. ‘Persoonlijk had ik liever gezien dat we in één keer echt schoon schip hadden gemaakt en de JFVD hadden opgedoekt. Jongerenafdeling opnieuw opzetten.’ Andere senatoren, gemeenteraadsleden, provinciale bestuurders en ook Europees lijsttrekker Derk-Jan Eppink sloten zich aan bij de kritiek van Roos en Nanninga.

Tweede Kamerlid Theo Hiddema heeft genoeg van het gedoe bij JFVD. ‘Ik ben ontdaan door de inhoud van die nieuwe appjes. Er wordt door die lui roekeloos omgegaan met de reputatie van onder andere ik. Eerder heb ik al gezegd dat iedereen die deze smurrie verspreidt eruit moet. Of Freek Jansen kan blijven? Dat weet ik niet. Ik heb een scherp omlijnd standpunt, maar wil dat eerst binnen de groep bespreken.’

Na de aanhoudende kritiek besloot het bestuur van JFVD zondag zich in afwachting van een intern onderzoek ‘tijdelijk’ terug te trekken. ‘We zien de resultaten met vertrouwen tegemoet.’

Het is de vraag of Baudet bereid is om Jansen te laten vallen. Hij trekt al jaren nauw op met de JFVD-voorzitter die tevens zijn rechterhand is in de Tweede Kamer. Volgens voormalige FVD’ers die eerder gedesillusioneerd afhaakten bij de partij tolereert Baudet bovendien geen kritiek. De partij is het afgelopen jaar in een duikvlucht beland in de peilingen en verliest snel steun onder het electoraat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden