Onrust bij de politie: weinig vertrouwen in top

De spanning tussen het politiepersoneel en de korpsleiding is zo groot dat vakbonden het vertrouwen dreigen op te zeggen. Aanleiding is een grootscheepse reorganisatie.

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur spreekt begin deze maand actievoerende politieagenten toe op het Malieveld in Den Haag.Beeld Van Den Bergh Freek

De Nederlandse politie komt in verzet tegen de CAO, een reorganisatie en haar eigen korpsleiding. Vandaag organiseren agenten een 'zwaan-kleef-aan-actie': van Groningen rijden ze naar Maastricht, het verkeer hinderend. Morgen sluiten politiebureaus in het hele land hun deuren.

Ondertussen staat de positie van de korpsleiding - onder aanvoering van korpschef Gerard Bouman (62) - onder druk. Donderdag komen de vakbonden met een gezamenlijke verklaring: kan de politietop wat hen betreft aanblijven, of moet ze het veld ruimen?

Het verzet is aangestoken door een CAO-conflict. Daarnaast broeit al langer onvrede, over een reorganisatie, die van regionale korpsen naar de Nationale Politie. Het verloop van deze reorganisatie was eind vorig jaar al onderwerp van meerdere kritische evaluaties. De Inspectie Veiligheid en Justitie omschreef het proces als 'te ambitieus'.

Botterik

Politiechef Gerard Bouman is het gezicht van de reorganisatie bij de politie. Hij faalt nooit, zegt hij. Maar zijn stijl maakt hem niet geliefd (+).

Irritatie

'Er speelt veel, het stapelt zich op, er is irritatie', zegt Sanna Eichhorn van vakbond VMHP. Allereerst merken agenten dat ook de nieuwe minister van Justitie, Ard van der Steur (VVD), zich niet gevoelig toont voor de CAO-eisen: 3,3 procent loonsverhoging in 2015 en 2016, behoud van 22 vrije weekenden per jaar.

Daarnaast beginnen de gevolgen van de reorganisatie steeds concreter te worden, zegt Eichhorn. 'Iedereen heeft inmiddels gehoord wat zijn functie wordt. Nu krijgt iedereen zijn plek toegewezen.'

Voor de meesten verandert er niet veel. Dat geldt niet voor de circa 18 duizend medewerkers van de ondersteunende diensten. Deze diensten worden geconcentreerd op drie locaties: Zwolle, Eindhoven en Rotterdam. Sommige werknemers hebben straks drie uur reistijd per dag van en naar hun nieuwe werkplek.

De grootscheepse reorganisatie van de politie is het geesteskind van de onlangs afgetreden minister van Justitie Ivo Opstelten. Hij gold als leidende kracht achter de politiehervormingen en was degene die korpschef Bouman persoonlijk had uitgekozen. Ze vormden samen een duo dat in snel tempo veranderingen wilde door voeren. Te snel, volgens sommigen.

Politieauto's zetten hun sirenes aan als protest tegen het uitblijven van een betere cao dan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft voorgesteld.Beeld anp

Grote druk

Bij de politie gebeurt op dit moment te veel tegelijkertijd, analyseert hoogleraar Bob Hoogenboom, als politiedeskundige verbonden aan Nyenrode, in een recente bijdrage op de Website voor de Politie. 'En bezuinigen. En reorganiseren. En criminaliteitstargets. En grote operationele druk door de Nuclear Security Summit. En, meer recent, de operationele druk als gevolg van de discussie over jihadisme.'

Een nieuwe minister, verzuchtte agent Maarten Brink op de website van vakbond ACP, 'dat gaf collega's even de hoop dat de gesprekken over een rechtvaardige CAO in een stroomversnelling zouden komen. Helaas.'

En dus trekken agenten de straat op, en uiten de vakbonden steeds nadrukkelijker kritiek op de korpsleiding.

Of de bonden donderdag inderdaad hun afkeuring over de korpsleiding zullen uitspreken, is nog niet zeker. Momenteel overleggen ze met hun achterban.

'We kunnen niets eisen, maar wel een signaal afgeven', zegt Han Busker van de politiebond NPB. 'Maar we vertegenwoordigen als bonden wel 85 procent van het politiepersoneel.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden