Onroerend-goedbedrijf Phanos laat schuld van meer dan half miljard na

Banken, de Belastingdienst en een grote groep schuldeisers hebben samen nog 570 miljoen euro tegoed van het failliete onroerend-goedbedrijf Phanos. Dat blijkt uit het dinsdag verschenen faillissementsverslag van het vastgoedbedrijf, dat een jaar geleden omviel.

De staat is de grootste schuldeiser van Phanos. Beeld ANP

De Nederlandse staat is uiteindelijk de grootste schuldeiser van Phanos. De Belastingdienst heeft, aldus het verslag, een vordering van ongeveer 10 miljoen op de boedel. Staatsbank ABN Amro heeft nog 220 miljoen aan hypotheken uitstaan bij Phanos en het onlangs genationaliseerde SNS Property Finance leende 80 miljoen euro uit aan de vastgoedonderneming. De Rabobank heeft nog 45 miljoen tegoed.

Phanos was het geesteskind van voormalige gemeenteambtenaar Geert Ensing, die na een loopbaan als directeur Stadsontwikkeling in Uithoorn vanaf begin jaren negentig als een speer omhoogschoot als vastgoedondernemer. Zijn bedrijf Phanos bezat grondopties en bouwrechten door heel Nederland, waardoor Ensing in korte tijd kon uitgroeien tot een van de rijkste vastgoedondernemers van het land.

In de goede jaren sponsorde Ensing voetbalclub FC Utrecht, verhuisde hij zijn bedrijf naar het door hem minutieus gerestaureerde Kasteel Heemstede vlakbij Houten, werd hij kunstverzamelaar en bouwde hij een vervallen bungalowpark in Drenthe om tot het luxe resort Hof van Saksen. In 2006 schoof Ensing zijn zoon Hans naar voren als directeur van Phanos en legde hij zich toe op de wijnbouw op zijn meer dan 70 hectare grote Toscaanse landgoed Villa Loggio.

Failliet verklaard
Door de stilvallende woningbouw en grote problemen bij het Hof van Saksen stortte het Phanos-imperium vorig jaar nog sneller in dan het was opgebouwd. Los van de vorderingen van de banken hebben zich bij curator Cees de Jong tot nu toe honderden schuldeisers gemeld die samen meer dan 200 miljoen euro tegoed zeggen te hebben van Phanos.

Onder leiding van De Jong zijn inmiddels 30 Phanos-bedrijven failliet verklaard, en de komende maanden zullen nog eens 27 bedrijven uit de kerstboom van het vastgoedbedrijf dat lot ondergaan. Diverse bedrijfsonderdelen zijn verkocht, blijkt uit het verslag. Zo nam Landal Greenparks het Hof van Saksen in het Drentse Rolde over. De opbrengst daarvan is bij lange na niet toereikend om alle schuldeisers te voldoen.

Armando
Curator De Jong zit onder meer in zijn maag met het complete kasteel Heemstede, inclusief twee poortgebouwen en de oranjerie en met een partij 'stoelen, zitbanken, fauteuils en twee tweepersoonsbedden' - ontworpen door 'de Nederlandse ontwerper Piet Boon'. Daarnaast moet de curator - die nu op vakantie is - een 'aanzienlijke kunstcollectie' zien te verkopen die ligt opgeslagen bij een speciale kunstopslag. Kern daarvan is 'een museale collectie van de Nederlandse schilder Armando'.

Volgens het verslag wordt de komende maanden het onderzoek naar mogelijke strafbare feiten en het benadelen van schuldeisers bij het faillissement van Phanos 'geïntensiveerd'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden