ONORTHODOXE MAATREGELEN

SINDS een week of wat staat de arme schlemiel in het middelpunt van de politieke belangstelling. Nee, ik bedoel niet Willem-Alexander - die ook, dat is waar -, maar de bolletjesslikker....

Wat heeft onze altijd zo nuchtere minister-president tot zijn geschokte, verontwaardigde en strijdvaardige uitspraken gebracht? Het schijnt dat Schiphol nogal in de belangstelling staat als Europese invoerhaven voor cocaïne. Antilliaanse en andere Midden- en Zuid-Amerikaanse drugsmaffiosi proberen via de Amsterdamse luchthaven zoveel mogelijk van het spul Europa binnen te krijgen. Met behulp van bolletjes-slikkers.

Dat is natuurlijk niet zo best voor de reputatie van Nederland. Alsof het al niet erg genoeg is dat dit land met z'n coffeeshops en ecstasy-pillen de verdenking op zich laadt een drugsparadijs te zijn! Moet het ook nog eens te boek komen te staan als toevoerhaven voor cocaïne! En dacht u dat de autoriteiten deze nieuwe plaag meteen met een krachtdadig optreden hebben beantwoord? Welnee.

De betrokken hoofdofficier van justitie bepleitte terughoudendheid bij het aanhouden van bolletjesslikkers en er schijnen er maar liefst negen te zijn vrijgelaten, met achterlating van hun coke, dat wel. Ook de minister, de liberaal Korthals, heeft de ernst van de zaak in eerste instantie blijkbaar zwaar onderschat.

Een mooie toestand. Wat zal president Chirac hiervan zeggen? En de Amerikaanse drugsbestrijders van de DEA? En de Nederlandse burger die bestrijding van de criminaliteit hoog in het vaandel heeft? En tot overmaat van ramp komen er ook nog eens verkiezingen aan.

Tijd voor stoere taal en onorthodoxe maatregelen. Korthals dacht nog even de storm te kunnen bezweren met een plechtige belofte de bolletjesslikkers voortaan allemaal te zullen aanhouden. Maar gestimuleerd door de wakkere Kok pikte hij het signaal uit de samenleving vervolgens feilloos op en kwam met een pakket onorthodoxe maatregelen van heb ik jou daar.

Er wordt gezorgd voor gebouwen waar bolletjesslikkers desnoods met z'n tienen tegelijk op een zaal kunnen worden vastgehouden. Het leger wordt ingezet bij de bewaking. En particuliere veiligheidsdiensten. Zo. Wij burgers (inclusief de 10 procent Amsterdammers die wel eens coke hebben gesnoven) kunnen een zucht van verlichting slaken. De rechtsorde wordt hersteld. Geen enkele bolletjesslikker zal hier te lande zijn gerechte straf nog ontgaan.

Nu is eerlijk gezegd het enige signaal uit de maatschappij dat ik had opgevangen het bezorgde geluid van een stoet rechtsgeleerden die zonder uitzondering menen dat er alles te zeggen valt voor een terughoudend justitieel optreden. Omdat het vastzetten en veroordelen van bolletjesslikkers niets bijdraagt aan het oprollen van drugsbendes.

Het gaat hier om mensen die op een soort van freelance basis het smerige en gevaarlijke werk doen. Het is niet direct een pretje om achter elkaar vijf, tien of nog meer bolletjes cocaïne in te slikken plus een pil om te zorgen dat je onderweg niet poept. Je moet maar hopen dat je er niet per ongeluk in eentje stikt of dat er een in je maag opengaat - het effect daarvan schijnt dodelijk te zijn.

En als je bent geland en de douane met succes hebt gepasseerd vlug een zwaar laxeermiddel innemen. Om tenslotte als een moderne goudzoeker de bolletjes uit je uitwerpselen te vissen en schoon te maken. Moeten mensen die dit allemaal over hebben voor een paar duizend euro als zware criminelen worden vastgezet, berecht en gestraft? Terwille van onze rechtsorde?

Mij lijkt dat even belachelijk als harteloos. Misschien gaat het te ver om te zeggen: laat die arme sloebers toch, vanwege de aanzuigende werking. Maar als die per se moet worden voorkomen, is het meer dan voldoende om de bolletjesslikkers aan te houden en hun vracht in beslag te nemen, zodat ze hun beloning mislopen. Daarvoor zijn wellicht inderdaad onorthodoxe maatregelen nodig; geen cellen, militairen of rechters; te denken valt veeleer aan meer wc's op Schiphol en extra schoonmakers en toiletjuffrouwen.

En een voorraadje laxeermiddel natuurlijk. Plus misschien nog een enkele gedachte, te wijden aan de wanhoop, het gebrek aan enig normaal maatschappelijk perspectief dat mensen ertoe drijft om dit te doen. Vraagje: wat is de voedingsbodem van het bolletjes-slikken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden