Onopvallendste Kamerlid is Ybeltje Berckmoes-Duijndam

Wel eens gehoord van Ybeltje Berckmoes-Duijndam? Vast niet. Ze is het onopvallendste Tweede Kamerlid. De VVD'er komt bijna nooit in de krant en doet nauwelijks mee aan debatten. Dat blijkt uit een inventarisatie die de Volkskrant heeft gemaakt nu de Tweede Kamer op de helft van haar zittingsperiode is - of eroverheen, mocht het kabinet vallen.

Maartje Bakker en Ariejan Korteweg
Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duijndam is het minst opvallenste Kamerlid Beeld anp
Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duijndam is het minst opvallenste KamerlidBeeld anp

Ybeltjes tegenpool is Alexander Pechtold. De D66-leider wordt heel vaak opgevoerd in kranten. Bovendien doet hij, meer dan welke fractievoorzitter ook, mee aan belangrijke debatten.

De Volkskrant-ranglijst maakt zichtbaar welke Kamerleden staan te dringen voor de microfoons. Een succesformule bestaat niet. Wel factoren die de kans op een bestaan in de schijnwerpers vergroten: man zijn, in de oppositie zitten, bij een kleine fractie horen, hoog op de kandidatenlijst staan, lang in de Kamer blijven.

De fractievoorzitters buiten beschouwing gelaten is Pieter Omtzigt (CDA) het zichtbaarst. Hij doet niet alleen fanatiek mee aan debatten, maar is ook zeer zichtbaar in de media. Ook de vier leden van de GroenLinks-fractie zijn zeer aanwezig in debat en media.

Pechtold is als Kamerlid vaak in de media en achter de interruptiemicrofoon te vinden. Beeld anp
Pechtold is als Kamerlid vaak in de media en achter de interruptiemicrofoon te vinden.Beeld anp

150 Tweede Kamerleden

Wie zijn dit? wat doen ze?

Welk Kamerlid wordt vaak in de media genoemd?
Welk Kamerlid is vaak te vinden achter de Interruptiemicrofoon?

Kijk voor profielen en een uitgebreide analyse op:
Volkskrant.nl/kamerleden


Voorpagina van de website volkskrant.nl/kamerleden. Beeld
Voorpagina van de website volkskrant.nl/kamerleden.Beeld

Wilders weinig aan het woord

Geert Wilders is heel veel in het nieuws maar is veel minder in de Tweede Kamer; van alle fractievoorzitters nam hij verreweg het minst deel aan het debat. Het parlementaire werk wordt gedaan door fractieleden als Fleur Agema, het PVV-Kamerlid dat het meest het woord voerde in debatten.

Het Kamerlid dat veruit het vaakst aan het woord komt in het debat is Renske Leijten (SP). Zij staat erom bekend dat ze onvermoeibaar ten strijde trekt tegen marktwerking in de zorg.

Weinig te doen

Vooral in de gelederen van de regeringspartijen VVD en PvdA bevinden zich parlementariërs die nagenoeg niet in de openbaarheid komen. Dat is niet onlogisch: de coalitiefracties zijn veel groter dan die van de oppositie. Er is per Kamerlid simpelweg minder te doen.

Bij de VVD wordt sommige Kamerleden afgeraden te vertellen over hun bezigheden, omdat ze te boek zouden komen te staan als backbenchers. Ybeltje Berckmoes-Duijndam doet er dan ook het zwijgen toe.

De PvdA is toeschietelijker. 'Ik hoef niet zo nodig belangrijk te zijn', zegt Agnes Wolbert bijvoorbeeld. 'Mensen zoals ik hebben er lol in iets vast te pakken en niet los te laten voor het in wetgeving is geregeld.' Ook PvdA'er Albert de Vries, oud-wethouder in Middelburg, denkt er zo over. 'Ik zie hier mensen met profileringsdrang. Maar het voornaamste doel is een paar radertjes te verdraaien.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden