Onomstreden

De laatste tijd klonk er kritiek op de criteria die de jury van de Zilveren Camera hanteerde: die zouden te weinig journalistiek zijn. Met de bekroning van Eddy van Wessels fotoserie over de gewelddadige strijd in Syrië is die discussie gesloten.

Driemaal wordt zondagmiddag een niet-fotograaf naar voren geroepen in het Fotomuseum in Den Haag. De derde keer mag hij zelfs de Zilveren Camera in de de lucht houden. Dan is al duidelijk dat het een goede vriend is van de afwezige Eddy van Wessel die namens hem de prijzen in ontvangst neemt. Eerst in de categorieën 'Buitenlands nieuws Enkel' en 'Buitenland nieuws Serie', en tot slot in de hoofdcategorie, de Zilveren Camera. Oorlogsfotograaf Van Wessel wint de prijs voor de beste journalistieke foto van 2012 met zijn 8-delige serie over het geweld in Aleppo, Syrië.


Van Wessel bevindt zich tijdens de uitreiking in Zweden, maar telefonisch laat hij de zaal weten ontzettend blij te zijn. 'Achteraf gezien had ik erbij moeten zijn', geeft hij toe, 'maar het werk gaat nu eenmaal voor.'


De Zilveren Camera wordt sinds 1949 uitgereikt aan de beste persfoto van het afgelopen jaar. Er werd dit jaar een recordaantal van ruim tienduizend foto's ingezonden, maar toch was er op voorhand wat kritiek. De genomineerde foto's riepen bij critici de vraag op hoe journalistiek de prijs eigenlijk nog is. Bij veel van de inzendingen zou het nieuws op de tweede plaats komen; vooral fotografische kwaliteiten zouden centraal staan.


Voordat juryvoorzitter Ruud Visschedijk de Zilveren Camera uitreikte, benadrukte hij daarom nogmaals het journalistieke karakter van de prijs. 'Het is een beeldprijs', geeft hij toe, 'maar de winnende foto moet ook een journalistieke weerslag zijn van wat er in Nederland, of daarbuiten, is gebeurd.' Op de vraag van gelegenheidspresentator Wilfried de Jong of de winnaar onomstreden was dit jaar, antwoordde Visschedijk met een volmondig ja: 'We waren er zo uit.'


In zijn telefonische slotwoord verklaarde Van Wessel nogmaals zijn afwezigheid: 'Ik werk hier aan een serie over de verstilling van de Zweedse samenleving.' Waarop presentator De Jong hem onderbrak: 'Eddy! Volgens mij laat de communicatie ons in de steek, want ik heb het over Aleppo en jij praat over elandenjacht.' Onder gelach uit de zaal beklom zijn vriend vervolgens voor de derde en laatste keer het podium om plaatsvervangend glunderend de Zilveren Camera triomfantelijk hoog in de lucht te houden.


wordt sinds 1949 uitgereikt aan de beste persfoto van het jaar.


Juryvoorzitter Ruud Visschedijk benadrukte afgelopen zondag in het Fotomuseum dat het journalistieke karakter buiten kijf staat. 'Het is een beeldprijs, maar de winnende foto moet ook een journalistieke


weerslag zijn van wat er in Nederland, of daarbuiten, is gebeurd.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden