Onnogate

Het gonsde al even, maar toch kwam de verklaring als donderklap bij heldere hemel. Ineens was ie er, zomaar op de avond, met nieuws dat niemand had verwacht. Wat een enkele dwaas had geroepen, bleek dus toch waar. Wat was hier verborgen gehouden? Welke machinaties waren hier op gang gekomen?


Natuurlijk was de vraag of er politieke consequenties aan de kwestie kleefden. Op SBS 6 lieten de geachte afgevaardigden Vivianne Heijnen van het CDA en Michel Severijns (VVD) zich in bedekte termen uit. De laatste vond het 'niet erg handig' allemaal, maar: 'We willen er geen politieke consequenties aan verbinden.'


Pers en politiek mogen dan de deksel van de doofpot willen lichten inzake Edwin de Roy van Zuydewijn en de verklaring van Mark Rutte, de écht gevoelige kwestie was natuurlijk de verklaring van de burgemeester van Maastricht, edelachtbare O. Hoes en diens echtgenoot, A. Verlinde, televisiemaker te Hilversum. Het haalde gewoon een dag lang het NOS-nieuws.


De zaak: Onno had, zo had Shownieuws (SBS) dinsdagavond laat onthuld, 'naast de pot gepiest' met een 24-jarige jongeman. Gezoend in de lobby van een hotel in zijn stad, en korrelig gefotografeerd door een voorbijganger.


Echt iets voor RTL Boulevard. Om een of andere reden belandde het bij de concurrent, waar Patty Brard het zaakje aflikte tot op het bot.


Het was een nieuwe slag in de soms oplaaiende strijd tussen de twee. Gisteren zwaaide Beau van Erven Dorens in de vooravond van Show Vandaag (SBS) ook al trots (exclusief!) met de nierkanker van Henny Huisman. Eerder deze week rukten de roddelkonten elkaar het hemd van de lijven om Gerard Joling. Albert Verlinde had geruchten opgevangen over een mislukte cosmetische ingreep bij Geer. Die was gezien met een rare berenmuts over zijn hoofd en wilde niet voor de camera komen. Wel had hij Albert een sms gestuurd: niets aan het handje, enkel een verstandskies getrokken, doei.


In Shownieuws beaamde Geer ineens dat hij 'een heel klein beetje buikvet onder m'n ogen had laten inspuiten'. Verder echt niks; dag schattebouten van me.


Er wordt wat afgenaaid onder roddelkonten.


Inzake Onnogate verscheen woensdag de minister-president zelf ten tonele. A. Verlinde las op plechtige toon de integrale verklaring voor die zojuist op de site van RTL was vrijgegeven. Volle agenda's, niet altijd makkelijk, en het was 'buitengewoon onhandig en gezien de functie ongepast, dat Onno, hoewel in zijn vrije tijd en in een emotioneel, onbewaakt moment, zich in het openbaar zo heeft gedragen als vorige week woensdag het geval was'.


De frase 'Albert wist dat er een afspraak was...' was nog net geen pluralis majestatis.


Hij had, zei hij, 'geen moment gedacht dat we het niet moeten behandelen in RTL Boulevard'. Ook had hij 'geen moment overwogen me ziek te melden'.


Het klonk groots, maar onder de borst waarop hij zo opzichtig sloeg, moest een vleugje narcisme huizen. Was Albert stiekem niet een ietsiepietsie blij dat hij nu ook zelf eens mocht stralen in zijn vallende sterrenshow?


Albert had 'geen probleem met de ontstane situatie' en wil verder met Onno. Waarmee hij de nieuwswaarde van zijn hele handel danig onderuit schoffelde.


Hij besloot: 'Wij zijn twee volwassen mensen en het is aan ons om hierover na te denken.' Goed idee.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden