'Onnodige paniek door zorginspectie'

AMSTERDAM De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is dinsdag opnieuw op de vingers getikt door de Nationale Ombudsman. Volgens Alex Brenninkmeijer veroorzaakte de inspectie in 2008 onnodig paniek door te melden dat elf intensivecare-afdelingen van kleine ziekenhuizen moesten sluiten, om daar vervolgens binnen 24 uur weer op terug te komen....

De ombudsman concludeert dat de inspectie de ziekenhuizen destijds niet duidelijk en tijdig heeft ingelicht over de eisen waaraan zij moesten voldoen en wat eventueel de gevolgen zouden kunnen zijn.

Desondanks aarzelde de inspectie niet om de sluiting van elf ic-afdelingen die niet aan de eisen voldeden, af te dwingen. Een dag later bleken de gewraakte ziekenhuizen hun zaken al op orde te hebben en konden de ic’s open blijven.

Door deze onzorgvuldige handelwijze heeft de inspectie patiënten en hun familie onnodig schrik aan gejaagd, oordeelt Brenninkmeijer, en bovendien de rechtszekerheid van de ziekenhuizen aangetast.

Het oordeel over deze klacht, die was ingediend door de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen, staat volgens de Ombudsman niet op zichzelf. In 2009 concludeerde Brenninkmeijer al eens dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg tekortschoot bij het behandelen van klachten over de zorg aan verstandelijk gehandicapten.

Een maand geleden verscheen bovendien een rapport van de commissie-Hoekstra met harde kritiek op de inspectie. Die zou zich veel te terughoudend opstellen als individuele patiënten of familieleden een klacht indienen.

Bovendien is er veel onduidelijkheid over de rolverdeling tussen het ministerie van Volksgezondheid en de inspectie, concludeerde Hoekstra. Brenninkmeijer is het daarmee eens. Ook in de zaak rond de sluiting van de ic’s lijkt de inspectie volgens hem een ‘onvoldoende onafhankelijke rol gekozen te hebben ten opzichte van de minister’.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat in een verklaring weten het ‘fundamenteel oneens’ te zijn met de kritiek van de ombudsman dat er destijds onnodig onrust is gezaaid.

Volgens inspecteur-generaal Gerrit van der Wal bleken de ziekenhuizen pas onder dreiging van een sluiting de benodigde aanpassingen te willen doen op hun ic’s, terwijl ze dat de drie maanden daaraan voorafgaand steeds hadden nagelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden