'Onnodig veel doden bij Schipholbrand'

HILVERSUM (ANP) - Door de brand in het cellencomplex op Schiphol, eind oktober vorig jaar, zijn onnodig veel doden gevallen. De ministeries van Justitie en VROM en de gemeente Haarlemmermeer hebben veel fouten gemaakt voor en tijdens de brand.

Dat blijkt uit een voorlopige rapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die onder leiding staat van Pieter van Vollenhoven, waar het actualiteitenprogramma NOVA maandag deels de hand op wist te leggen.

Door de brand kwamen elf vreemdelingen om het leven. ,,Als aan het bouwbesluit was voldaan, zouden er minder slachtoffers zijn gevallen'', stelt de raad.

overtreding regels en wetten

De ministeries zouden bij de bouw van het complex regels en wetten hebben overtreden. Zo was de afstand van de cellen naar de uitgang veel groter dan toegestaan en werkte de installatie die de rook had moeten afvoeren niet. De brandwerendheid van de cellen was niet in orde en de ramen waren niet lang genoeg bestand tegen de hitte.

De bewakers maakten een ernstige fout door de deur van de cel waar de brand begon, open te laten staan.

Onvoldoende actie

Justitie heeft volgens de raad al in 2003 van een commissie te horen gekregen dat het gebouw onvoldoende brandveilig was en dat bij een brand veel mensen zouden omkomen. Justitie heeft daarna onvoldoende actie ondernomen. Het complex voldeed niet aan de bouwwetgeving en is ten onrechte in gebruik genomen.

Ook de Rijksgebouwendienst (VROM) krijgt ervan langs. ,,Er had een actieve houding ten aanzien van de brandveiligheid verwacht mogen worden. Die actieve houding van de Rijksgebouwendienst is nergens uit gebleken.''

Het ministerie van Justitie wil nog niet reageren op het conceptrapport en wacht op de definitieve versie, die over enkele weken verschijnt. Binnenlandse Zaken was nog niet bereikbaar. Ook burgemeester van Haarlemmermeer Fons Hertog wilde nog geen commentaar geven. GroenLinks wil zo spoedig mogelijk een debat om duidelijkheid te krijgen over de gang van zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden