Onnodig bekijken EPD kan arts baan kosten

DEN HAAG - Artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners die in het elektronisch patiëntendossier (EPD) onnodig de gegevens van patiënten bekijken, riskeren een zware straf. Wie betrapt wordt, verliest zijn bevoegdheid om zijn vak nog langer uit te oefenen.

Dat staat in een wetsvoorstel van demissionair minister Klink van Volksgezondheid dat vandaag in de ministerraad wordt besproken. Met de wet wil het kabinet het landelijke EPD beveiligen en de privacy van patiënten garanderen.

Patiëntenorganisaties maken zich grote zorgen over de bescherming van deze gevoelige gegevens. Zij vrezen dat gegevens op straat komen te liggen. Ook zouden verzekeraars of werkgevers misbruik kunnen maken van medische gegevens.

Lang tegenhouden
In de Eerste Kamer was privacybescherming mede aanleiding om invoering van het EPD lang tegen te houden. Daags voor de verkiezingen besloot de senaat dat het kabinet geen onomkeerbare stappen mocht zetten bij de invoering van het EPD tot aan een reeks voorwaarden was voldaan.

Nu kunnen zorgverleners nog vrij simpel de dossiers van patiënten via de computer raadplegen. Het is de bedoeling dat dit binnenkort alleen nog kan door in te loggen met een zogenoemde uzi-pas. In het dossier wordt geregistreerd met welke uzi-pas toegang is gekregen.
Alleen de behandelend arts of bij de behandeling betrokken zorgverleners mogen de elektronische dossiers raadplegen. Als blijkt dat een zorgverlener die niet bij de behandeling betrokken is, een dossier heeft geraadpleegd, kan die zijn bevoegdheid als arts of verpleegster kwijtraken.

Big-registratie
Het gaat om de zogenoemde 'big-registratie'. Wie in Nederland als arts, apotheker, verpleegkundige, verloskundige, fysiotherapeut, psycholoog, tandarts of psychotherapeut aan de slag wil, moet in het big-register staan. In het register zijn 400 duizend zorgverleners opgenomen. Het schrappen uit het big-register geldt als een heel zware straf.


In het wetsvoorstel dat de ministerraad vandaag behandelt staan ook maatregelen om te garanderen dat verzekeraars het EPD niet kunnen raadplegen. Het zou voor zorgverzekeraars interessant kunnen zijn om de gegevens te kennen om de risico's op claims in te schatten.
Het wetsvoorstel regelt ook dat een verzekeraar het EPD niet kan raadplegen, als die eigenaar van een zorginstelling kan worden. In het regeerakkoord van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, staat overigens dat verzekeraars dat niet mogen worden.


Deze week werd bekend dat een medewerkster van een zorginstelling haar baan is kwijtgeraakt omdat zij ongeoorloofd het dossier van een patiënt inkeek. Het ging om een secretaresse die het dossier van de aanrander van haar dochter bekeek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden