Onno Jacobs stapt op als directeur FC Twente

Na nog geen week van officiële dienst levert Onno Jacobs alweer zijn functie in als algemeen en financieel directeur van FC Twente. Naast hem vertrekken ook de onlangs benoemde commissaris Bert Nijboer en twee leden van het stichtingbestuur. Jacobs blijft tot in elk geval oktober verbonden aan de Enschedese club. 'Alleen hoef ik mij niet meer druk te maken om de licentie.'

Onno Jacobs vertrekt uit Enschede. Beeld anp
Onno Jacobs vertrekt uit Enschede.Beeld anp

Het dagblad Tubantia berichtte dit weekeinde dat meerdere investeerders aandrongen op veranderingen in de directie. Zij staan garant voor een lening van 12 miljoen euro en zouden hebben gevraagd om eigen vertegenwoordigers in de raad van commissarissen en de Stichting FC Twente '65.

Eerder deze week bereikte de club een akkoord over twee leningen van elk vier miljoen euro, verspreid over twee jaar, met investeringsbedrijf Reggeborgh van ondernemer Dik Wessels. Daardoor kan Twente op 1 juli bij de KNVB aantonen dat de club over voldoende kapitaal beschikt en is de inname van de licentie afgewend.

Jacobs ontkent dat zijn terugtreden een harde eis is van Twentse investeerders. Hij geeft toe dat een grote groep belanghebbenden een 'uitgesproken mening over de club' heeft. Daarmee doelt hij op de gemeente de garantstellers, financiers, sponsoren en supportersverenigingen. 'Die dynamiek van krachtvelden vereist dusdanige aandacht dat je zeven dagen in de week aanwezig moet zijn. Dat kan ik niet bieden. Of ik zou een eigen bed moeten hebben in de Grolsch Veste.' Jacobs woont in Bleiswijk en reed drie keer in de week naar Enschede.

Regeltjes

Vertegenwoordiging van investeerders in het bestuur is volgens Jacobs ook niet mogelijk. 'Twente moet zich keurig aan de regels houden.' De KNVB ziet er op toe dat Twente de nieuwe clubstatuten naleeft. Wat betekent dat leden van de raad van commissarissen geen direct of indirect financieel belang mogen hebben binnen de club. Als na toetsing van de licentiecommissie blijkt dat er vertegenwoordigers van financiers in het bestuur zitten nemen, kan het alsnog de licentie van Twente innemen.

Half januari trad Jacobs aan als interim-directeur 'met als belangrijkste doel om de eredivisielicentie te behouden'. Na een langdurig 'juridisch steekspel' kwam op 17 juni het goede nieuws: Twente behoudt de eredivisielicentie.

Tijdens de persconferentie verkondigde Jacobs nog trots samen met Jan van Halst de nieuwe directie te voeren. Van Halst blijft technische en commercieel directeur. Jacobs is er dus van teruggekomen. Hoewel hij zijn besluit betreurt, kijkt hij positief terug op de afgelopen 'hectische' maanden. 'Jazeker, het behouden van de licentie was mijn opdracht en het is geslaagd. Dat is iets om trots op te zijn.'

Twente blijft in eredivisie

Twee weken geleden besloot de beroepscommissie van de KNVB dat FC Twente toch in de eredivisie mag blijven. Enorme opluchting en grote vreugde toen in Enschede. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden