Onno Hoes voorgedragen als nieuwe burgemeester Maastricht

De gemeenteraad van Maastricht heeft VVD'er Onno Hoes (49) voorgedragen als burgemeester van Maastricht. Dat heeft de raad donderdagavond bekendgemaakt.

ANP

De raad typeert Hoes als een leider. Hij zou daarom het beste passen in het profiel van een burgemeester die leiding geeft in het zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen waar Maastricht voor staat, zoals de bevolkingskrimp en de drugsproblematiek.

De raad liet ook weten dat er vijf mannelijke kandidaten gesolliciteerd hadden naar het burgermeesterschap van Maastricht, een CDA'er, drie VVD'ers en een D66'er.

Hoes is ‘ heel vereerd’ dat hij is voorgedragen. Dat zei hij donderdagavond kort nadat het nieuws bekend was geworden. ‘Ik heb er alleen maar van kunnen dromen.’

Hoes heeft erg veel zin in de functie. ‘Ik heb beloofd aan de voorzitter van de vertrouwenscommissie dat ik de komende jaren al mijn energie er in zal steken om Maastricht weer een stapje verder te helpen.’

Gedeputeerde

Hoes was vanaf 1992 lid van Provinciale Staten en hij werd in 2001 lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant. Ook is Hoes bekend als de echtgenoot van presentator Albert Verlinde van RTL Boulevard.

De weg voor de Brabantse gedeputeerde naar Maastricht was vrij nadat hij in juli na bijna twintig jaar zijn afscheid uit de provinciale politiek had aangekondigd. Hoes was vanaf 1992 lid van Provinciale Staten en hij werd in 2001 lid van Gedeputeerde Staten. Verder is hij vooral bekend als de echtgenoot van presentator Albert Verlinde van RTL Boulevard.

In Brabant was hij eerst een gewaardeerde gedeputeerde van Economische Zaken. Vanaf 2007 was hij gedeputeerde Milieu en Ecologie, portefeuilles waarvan linkse politici in Brabant zich smalend afvroegen of de liberaal überhaupt wel wist hoe hij dat schrijven moest.

Vergaderritme

In een interview met het Brabants Dagblad na de aankondiging van zijn vertrek vertelde Hoes dat hij de provinciale politiek en het vergaderritme beu was. ‘Ik zag veel discussies weer terugkomen. Ik werd ongeduldig en kwam geïrriteerd thuis.’

Hij twijfelde over een overstap naar Den Haag omdat dat het einde zou betekenen van zijn privéleven maar de keus voor Maastricht zal ook ingrijpend zijn. Hoes moet zijn geliefde Den Bosch inruilen voor het Limburgse, nog verder van Hilversum en Amsterdam waar zijn echtgenoot werkt en zij samen de premières en feestjes bezoeken.

Onno Hoes (Martijn Beekman/ de Volkskrant) Beeld
Onno Hoes (Martijn Beekman/ de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden