Opinie

'Onno Hoes bewijst het homohuwelijk geen goede dienst'

Het homohuwelijk kan zich alleen bewijzen als het duurzame relaties bevordert, schrijft Paul Hekkens. 'De escapades van de burgemeester van Maastricht helpen daarbij niet.'

Theaterproducent Albert Verlinde (R) met zijn partner, de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes.Beeld anp

Wat ik mis in de discussie over de affaires van de burgemeester van Maastricht Onno Hoes, is een inhoudelijke analyse. Te gemakkelijk wordt gezegd dat Hoes mag zoenen wie hij wil en dat het slechts een door de media opgeklopt verhaal is.

Dat Onno Hoes homoseksueel is, was bekend toen men hem aanstelde. Als dat een probleem was geweest, was hij nooit burgemeester van Maastricht geworden. Een bijkomend element is evenwel dat hij een gehuwde homoseksueel is.

'Homohuwelijk moet zich nog bewijzen'
Inmiddels lijkt een huwelijk tussen homoseksuelen de gewoonste zaak van de wereld. Toch is het pas een aantal jaren geleden dat het homohuwelijk is ingevoerd. Het moet zich dus nog in de praktijk bewijzen. Dat betekent dat nog moet blijken of relaties binnen een homohuwelijk even duurzaam blijken te zijn als de relaties binnen een conventioneel huwelijk. Nu is wel bekend dat in het conventionele heterohuwelijk ook niet alles voldoet aan het ideaalbeeld. Ook het heterohuwelijk kent vreemdgaan en echtscheiding. Maar toch, op de keper beschouwd heeft het heterohuwelijk zich door de eeuwen heen bewezen, en blijkt het in veel gevallen een goede ondergrond te bieden voor de opvoeding van de uit het huwelijk voortkomende kinderen. Als het homohuwelijk dus eenzelfde status wil verwerven als het heterohuwelijk, dan moet blijken dat een homohuwelijk leidt tot stabiele, om niet te zeggen degelijke relaties.

Als nu een burgemeester die al vanuit zijn ambt degelijkheid dient uit te stralen niet tot een dergelijke degelijke relatie in staat is, maar al zoenend en met ontbloot bovenlijf in de media verschijnt, is dat bepaald geen reclame voor het homohuwelijk. Hij ondermijnt daarmee de status die het homohuwelijk claimt. Als buitenstaander vraag je je dan af: stelt zo'n homohuwelijk eigenlijk wel wat voor?

Dat Onno Hoes Albert Verlinde zo weinig zag, is daarbij nauwelijks een excuus. In damesbladen wordt er eindeloos gediscussieerd over de moeilijkheden beroep en privé te combineren. En dan is de tendens dat dat weliswaar moeite kost, maar dat dit toch mogelijk is. Dan telt zo'n argument dat Hoes de nachten eenzaam zonder zijn geliefde Albert moet doorbrengen helemaal niet. Dat wisten ze toch van tevoren. En was de suggestie niet dat ze wel even gingen bewijzen dat het wel degelijk kon?

Culturele hoofdstad
Jaren geleden deed er een grap de ronde dat een Belg moet kunnen lezen en schrijven om hoofdagent te worden. Om agent te worden, hoef je slechts iemand te kennen die kan lezen en schrijven. Ik heb de indruk dat Onno Hoes tot burgemeester van Maastricht is verkozen omdat hij getrouwd is met iemand die vertrouwd is met het medialandschap. Eerste en belangrijkste doel was dat Maastricht culturele hoofdstad zou worden. Van de burgemeester wordt verwacht dat deze de stad op de kaart weet te zetten. In gedachten had men wellicht een volgende loot aan de stam waarvan ook de concerten van André Rieu op het Vrijthof en Flikken Maastricht deel uitmaken.

Onno Hoes leek daarvoor de geschikte persoon, omdat hij een koppel vormt met Albert Verlinde. Nu het gedrag van Onno Hoes evenwel topic is geworden van RTL Boulevard, het televisieprogramma waar Albert Verlinde de scepter zwaait, lijkt het voordeel een nadeel te zijn geworden. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat Hoes toch weer in RTL Boulevard verschijnt, nadat hij aan de gemeenteraad te kennen heeft gegeven niet meer voor ophef te zorgen. Inmiddels bestaat er kritiek op de excuserende manier waarop RTL Boulevard de kwestie behandelt. Een roddelrubriek is blijkbaar niet in staat tot objectieve verslaggeving als het om de eigen mensen gaat.

Dit alles slaat nu terug op Onno Hoes. Zijn betrokkenheid bij bepaalde media wordt nu als verdacht ervaren en eerlijk gezegd kan ik het daar niet mee oneens zijn. RTL Boulevard is verworden tot spreekbuis van Onno Hoes. Hij kan er zijn boodschap kwijt op de wijze die hem het beste lijkt. Hij is dus zowel boodschap als boodschapper, object en subject bij RTL Boulevard.

De gemeenteraad heeft nu besloten dat hij mag aanblijven, maar dat hij opnieuw in moeilijkheden komt als er nieuwe details in de media verschijnen. Dat lijkt een mild oordeel, maar is in feite een uitnodiging tot prijsschieten voor niet alleen de roddelpers. Een volgende stevige roddel over Hoes zal immers politieke consequenties hebben en is daarmee ook een zaak van de serieuze journalistiek geworden.

Paul Hekkens is inwoner van Maastricht.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden