NieuwsCoronavirus treft openbaar vervoer

‘Onmisbare’ bus, tram, metro en trein missen de reiziger

Het openbaar vervoer in Nederland, een sector die officieel nog als onmisbaar wordt beschouwd, beleefde maandag een extreem rustige dag. In de spitstijd vervoerde NS volgens eigen tellingen 85 procent minder passagiers. Ook het bus- en streekvervoer kwam tot een vergelijkbaar percentage.

De ochtendspits op Utrecht Centraal. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De ochtendspits op Utrecht Centraal.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Die getallen komen aardig overeen met de bevindingen van Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart. Halverwege de middag becijferde het bedrijf dat er op maandag ongeveer 1,8 miljoen ov-transacties (niet alleen in- en uitchecken, ook het opladen van kaarten) waren te verwachten. ‘Op een normale maandag zijn dat er 9,1 miljoen’, zegt Translink-woordvoerder Gerbrant Corbee.

Het openbaar vervoer wordt weliswaar als een onmisbare schakel beschouwd om Nederland enigszins draaiende te houden, maar klanten zijn er amper, bleek op de eerste werkdag van de week. ‘We heten cruciaal te zijn, willen ook zo lang mogelijk ons werk blijven doen, en tegelijkertijd is er de oproep om thuis te blijven en zo min mogelijk te reizen’, zegt voorzitter Pedro Peters van brancheorganisatie OV-NL.

Peters voorziet dat het niet meer lang duurt of nagenoeg alle vervoersbedrijven stappen over op weekend/vakantiedienstregelingen. ‘Daar moeten reizigers maar begrip voor hebben. Wat zich nu ook al laat voelen is dat steeds meer ov-personeel met lichte klachten thuis blijft, en terecht. Alleen al dat maakt dat dienstregelingen moeten worden aangepast.’

Overleg

OV-NL en vertegenwoordigers van het stads- en streekvervoer en NS voerden maandagmiddag met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat overleg over de gang van zaken in het openbaar vervoer. Berichten als zou het kabinet het volledig stilleggen van het ov als een optie zien in de strijd tegen het coronavirus spreekt Peters tegen. ‘Daar is het geen moment over gegaan.’

Volgens OV-NL worden er op normale werkdagen in heel Nederland tussen de 2,5- en 3 miljoen ov-reizen gemaakt. Als het om het openbaar vervoer gaat, wordt veelal ‘reizen’ en niet het aantal ‘reizigers’ als maatstaf genomen, omdat veel mensen dagelijks meerdere keren gebruik maken van het ov.

Bij het grootste vervoersbedrijf, NS, worden dagelijks ruwweg 1,2 miljoen reizen gemaakt. Bij het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) van Amsterdam wordt weer wel in reizigers gerekend. ‘Normaal vervoeren wij dagelijks zo’n 875 duizend mensen’, zegt GVB-woordvoerster Manon Huisman.

Ouderen kregen vorige week donderdag al het advies van het kabinet om het openbaar vervoer zo veel mogelijk te mijden. Overal in Nederland liepen de vervoerscijfers sindsdien al enorm terug, de aanvullende kabinetsmaatregelen van zondag droegen daar nog veel meer toe bij. Alleen al de richtlijn om ook in bus, tram en trein minstens anderhalve meter afstand te houden tot medepassagiers deed velen al besluiten dan maar helemaal van ov-gebruik af te zien.

Dat leidde bijvoorbeeld in Amsterdam tot bizarre taferelen. Op perrons en in stationshallen was het een groot deel van de dag onwezenlijk stil. De ‘goudmijn’ van vervoersbedrijf Connexxion, bus 397 die tussen Schiphol en Amsterdam-Centrum rijdt, reed nog wel met dezelfde hoge frequentie, maar nu met amper passagiers.

In trams van het GVB was de ruimte rond de werkplek van de conducteur afgezet met rood-witte linten. Passagiers mogen al enkele dagen niet meer bij de bestuurder instappen. Bij de metro’s van GVB en het Rotterdamse vervoersbedrijf RET wordt reizigers geadviseerd niet meer op knoppen op de deuren te drukken; de deuren gaan vanzelf open.

LEES OOK:

Coronacrisis treft kwetsbare ouderen dubbel

Veel ouderen vereenzamen door de corona-maatregelen, stelt de ouderenbond. En zieke ouders (bijvoorbeeld met diabetes) kunnen hun kinderen niet meer zien. Maar: ‘De telefoon is een uitvinding uit 1876, maar hij werkt nog steeds.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden