Onlusten tijdens stakingsdag in Libanon

BEIROET (ANP) - In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn woensdag onlusten uitgebroken tijdens een landelijke stakingsdag. Het kwam tot vechtpartijen en ook schotenwisselingen tussen aanhangers van de regering van premier Fouad Siniora en de oppositiepartij Hezbollah.

Hezbollah had zich aangesloten bij de algemene staking, waarbij de vakbonden protesteerden voor een hoger minimumloon. De partij, die wordt gesteund door Syrië en Iran, probeert al anderhalf jaar om de prowesterse regering uit het zadel te krijgen.

Aanhangers van Hezbollah trokken woensdag de straten op en blokkeerden die met brandende autobanden en grote hopen zand en aarde. Het was vooral onrustig in sjiitische wijken in het zuiden van Beiroet waar Hezbollah dominant is. Duizenden militairen werden ingezet om het geweld te beteugelen.

Slaags

De vakbonden zegden in laatste instantie een betoging af, nadat oppositieaanhangers en sympathisanten van Siniora slaags raakten in een aantal wijken. ,,Onze eisen mogen niet voor partijpolitieke doeleinden worden gebruikt en we willen geweld op straat vermijden'', aldus een vakbondsafgevaardigde.

Net voor het afblazen van de betoging werd er een 'schokgranaat' in de wijk Corniche al-Mazraa naar een groep mensen gegooid. Daarbij raakten drie burgers en twee militairen gewond. Ook in andere wijken waren kogelschoten te horen.

De bonden eisen een verhoging van het minimumloon dat sinds 1996 onveranderd omgerekend 130 euro per maand is. De regering-Siniora ging dinsdag akkoord met een verhoging van 84 euro, mede om de stijgende prijzen van voedsel en brandstof te compenseren, maar de vakbond vond die bij nader inzien nog steeds onvoldoende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden