loonstijging

Onlinesupermarkt Picnic krijgt voor het eerst eigen cao, FNV heeft het nakijken

Onlinesupermarkt Picnic heeft een akkoord bereikt met vakbond De Unie over een eigen cao, en dat is een doorbraak. In december probeerde vakbond FNV tevergeefs via de rechter Picnic aan de cao voor supermarkten te houden.

Personeel van Picnic in Diemen vult de kratten en dozen die bij de klanten thuis worden bezorgd, nadat zij online hebben besteld.
 Beeld Guus Dubbelman, de Volkskrant
Personeel van Picnic in Diemen vult de kratten en dozen die bij de klanten thuis worden bezorgd, nadat zij online hebben besteld.Beeld Guus Dubbelman, de Volkskrant

De vierduizend medewerkers van Picnic mogen deze week stemmen over de cao. Een meerderheid is nodig om het akkoord in werking te laten treden. Volgens de onlinesupermarkt is het voor het eerst dat een webwinkel een eigen cao afsluit.

In de afspraken staat dat de medewerkers in twee jaar tijd 6 procent meer gaan verdienen. Daarnaast is een extra vakantiedag en een opleidingsbudget van 200 euro bedongen. Ook moeten medewerkers sneller in aanmerking komen voor een vast contract.

Oneerlijke concurrentie

Het akkoord is bereikt met vakbond De Unie. Met de grootste vakbond van Nederland, de FNV, had Picnic juist een conflict. In december verloor FNV een rechtszaak van de onlinesupermarkt, waarin de vakbond het bedrijf probeerde te dwingen zich aan de cao voor supermarkten te houden. Volgens Picnic is die cao gebaseerd op fysieke winkels. Het standpunt van FNV is dat er hierdoor sprake is van oneerlijke concurrentie.

Picnic heeft verschillende takken van het bedrijf ondergebracht in verschillende vennootschappen. De verkooptak moet zich wel houden aan de cao levensmiddelenbedrijf, maar overige vennootschappen, zoals opslag, distributie en software-ontwikkeling, niet. De rechtbank stelde de onlinesuper in het gelijk.

Medeoprichter van Picnic Michiel Muller laat weten trots te zijn op het akkoord. ‘Zodra duidelijk werd dat de medewerkers van Picnic niet onder een bestaande cao vallen, zijn we met verschillende partijen gaan praten over een eigen cao’, aldus Muller. ‘Het is een eigentijdse cao geworden, die past bij onze manier van werken. Onze medewerkers profiteren hiervan en wat mij betreft sluiten andere e-commercebedrijven zich ook aan.’

FNV laat weten nog steeds bezwaar te hebben tegen een aparte cao, omdat Picnic zo op arbeidsvoorwaarden zou kunnen concurreren met supermarkten.

Alsof het de kerstdagen zijn: zo ervaart onlinesupermarkt Picnic de coronacrisis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden