Onlinereplica van de krant, een dure directeur en Denis Villeneuve

Nieuwe digitale krant

Wie automatisch updaten van zijn apps heeft aanstaan, kreeg op tablet of smartphone van de week plotseling een nieuwe digitale Volkskrant. En dan bedoel ik niet de website, maar de exacte replica van de papieren krantenpagina's. De nieuwe versie wordt verzorgd door het Deense Visiolink, en bevat een aantal verbeteringen. Zo kun je nu artikelen delen of opslaan om later te lezen. Ook kun je door de hele krant zoeken op woord of naam. We hebben ook het publicatiemoment verschoven. Vroeger lag dat tussen half twee en twee 's nachts, lastig voor ons omdat primeurs en artikelen onder embargo die voor de ochtend waren bedoeld, midden in de nacht werden gepubliceerd. Als we ons niet goed voorbereidden, ging het onlineverkeer van dat nieuws naar andere media. Nu publiceren we de digitale krant tussen vijf en zes uur 's ochtends, ongeveer tegelijk met de eerste bezorging van de papieren krant. We kregen wel wat teleurgestelde reacties hierop, van nachtmensen die de krant vanaf half twee lazen en van lezers in andere delen van de wereld, zoals Curaçao, die voorheen al in het begin van de avond de krant konden lezen. Tip voor hen: kijk op onze website. Daar publiceren we heel wat artikelen uit de krant al de avond van tevoren. In onze avondnieuwsbrief om half negen staan alvast zes artikelen uit de krant van morgen. U kunt zich abonneren op volkskrant.nl/nieuwsbrief.

Buma/stemra

Onderzoeksjournalist Tom Kreling kwam in de vrijdagkrant met een bijzonder verhaal over de directeur van Buma/Stemra. Dat int afdrachten over muziek en betaalt die uit aan de rechthebbende componisten en tekstschrijvers. Lijkt simpel, maar al jaren is Buma/Stemra in opspraak wegens belangenverstrengeling en corruptie. En nu blijkt de nieuwe voorzitter die dit ging veranderen en zo zuinig mogelijk zou opereren, zelf businessclass te vliegen, lid te zijn van een peperdure golfclub, zijn kantoor duur in te richten en tonnen uit te geven aan coaching. Kreling heeft alle documenten ingezien en diverse bronnen gesproken. Dat kon hij omdat er klokkenluiders en tegenstanders van de directeur zijn, die uiteraard hun eigen motieven hebben. Een onderzoeksjournalist weet dat het lekken van materiaal altijd belangen dient. De krant moet zich niet voor een karretje laten spannen, maar zelf wegen of de feiten brisant zijn. Dat waren ze. Naast het verhaal hadden we een interview met de directeur, zodat de lezer diens argumenten zelf kon wegen. Wat we soms wel doen en in dit geval nalieten, is in een apart kadertje onze werkwijze toelichten. Dat is nodig omdat artikelen op internet zonder de context van de krant worden verspreid en op scepsis stuiten. Uitleg en transparantie is dus goed.

Onderzoeksjournalist Tom Kreling.

Blade Runner 2049

De film Blade Runner 2049 kreeg bij ons deze week niet alleen vijf sterren, maar ook een vipbehandeling in het V-katern: niet op de gebruikelijke donderdag bij de andere nieuwe films, maar op woensdag met een aparte cover. We hadden dan ook een goed interview te bieden met regisseur Denis Villeneuve, die haarfijn uitlegde waarom sciencefiction pas interessant wordt als die iets over het heden zegt. We hebben een reeks recensenten, maar filmredacteur Bor Beekman doet meestal deze prominente interviews. Die zijn vaak niet een op een, maar met een handjevol journalisten, want de toegang tot grote makers en acteurs is deel van een strakke publiciteitsmachinerie. Bor vertelde me dat het soms lastig is stiltes te laten vallen of door te vragen, omdat de Oostenrijkse collega er weer doorheen praat. Maar ik vind het goed dat we toch gaan, want Bor weet er met zijn pen en achtergrondkennis interessante artikelen van te maken.

Bor Beekman.Beeld Ivo van der Bent
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden