Online meldpunt voor meldpunten

Noem een misstand en er is in Nederland een meldpunt voor. Meer dan tweeduizend zijn er. Wie in dit oerwoud zijn weg wil vinden, moet al googelend over veel tijd en doorzettingsvermogen beschikken. Dat is zonde, dacht ondernemer Sonny Baboeram (49), en hij vond er iets op: meld.nl.

Fragment uit de video op Meld.nl. Beeld null
Fragment uit de video op Meld.nl.

Deze website, die woensdag de lucht in is gegaan, wijst met een paar kliks dolende burgers de weg naar het juiste adres voor allerhande groot en klein leed. Van een frauderende collega tot graffiti op de gevel.

Bij het verzamelen van alle meldpunten viel Baboeram van de ene verbazing in de andere. Hij wist dat het in Nederland wemelt van de telefoonnummers en mailadressen waar burgers terecht kunnen, maar dat het er meer dan tweeduizend waren, was voor hem een verrassing. Alleen al de bijna vierhonderd gemeenten in Nederland lusten er pap van; tezamen hebben ze er duizend. 'En nog dagelijks komen er nieuwe bij en krijg ik mailtjes als: 'Je bent ons vergeten!'

De initiatiefnemer wil zo compleet mogelijk zijn, maar heeft geeft toe niet álle meldpunten te hebben opgenomen. Burgers die een ufo hebben waargenomen of kapotte apparaten hebben aangeschaft mogen toch zelf via google het daarvoor bestemde adres zoeken. 'Het moet wel een beetje serieus zijn.' Ook nam hij 'gevoelig liggende' meldpunten als die voor overlast van asielzoekers, van de PVV, niet op. 'Maar als die partij belt en zegt op de lijst te willen, zal ik dat doen, want ik ben niet politiek', zegt Baboeram.

Hij heeft een kleine drie jaar en een 'paar duizend euro eigen geld' gestoken in het opzetten van de website. Naast zijn commerciële werk in de online advertentiemarkt, wilde hij in zijn vrije tijd 'iets goeds doen voor de maatschappij'. Het is een 'sympathiek initiatief', zegt hoogleraar communicatie- en informatiewetenschappen Carel Jansen van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij liet zich eerder via media kritisch uit over het woud aan meldpunten in de zorg. 'Wat moeilijk blijft, is om burgers duidelijk te maken dat een klacht of misstand melden niet betekent dat er ook een oplossing wordt gezocht voor hun probleem, met uitzondering dan van misdrijven. Meldpunten verzamelen de gegevens, maar doen er voor de melder zelden iets mee.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden