Online kunst kopen en vakantie: verspilde tijd

Terwijl Daniel Romano vanuit de coulissen iets, ja, best fijns inzet, opent theater De Lunchpauze de gordijnen voor Max Pam, die vakantie maar weggegooide tijd vindt. Voor alles wat u wilt weten over online kunst kopen. Voor de laatste muziek. Voor Rinus het Gordeldier. Voor de saaie tweet. En zoveel meer, beste mensen. Zoveel meer.

Pieter Sabel
Toeristen op station Amsterdam Centraal, eind mei van dit jaar. Beeld anp
Toeristen op station Amsterdam Centraal, eind mei van dit jaar.Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

Amerikaanse vliegtuigen en drones arriveren op Turkse luchthavens om vandaaruit een 'uitgebreid' offensief tegen terreurgroep Islamitische Staat te beginnen, zo liet de Turkse regering vandaag weten.

Het Nederlandse kabinet moet alle energiecentrales die op kolen worden gestookt meteen sluiten. Dat zegt Arnoud Kamerbeek, topman van energiebedrijf Delta.

Israël houdt een joodse extremist zes maanden vast zonder dat er een aanklacht tegen hem is ingediend.

Supporters van de Haagse voetbalclub ADO Den Haag willen de geplande politiestaking verstoren door zaterdag massaal te gaan borrelen op het Plein. Het motto van de actie luidt: 'Wij geen wedstrijd, hun geen staking'.

Fort Europa: UKIP-politicus weert migranten eigenhandig bij Calais

Voor aan de lunchtafel

Jazeker, de koptelefoon kan even op, de streamingdienst aan: er is niets minder dan een doosje vol diamantjes verschenen van Ultimate Painting, het vriendschapskind van de Engelse indiepopbands Veronica Falls en Mazes. Green Lanes, want zo heet het album, staat vol onnadrukkelijke schoonheid, schrijft Menno Pot. 'Kodiak en Two From The Vault hadden vergeten liedjes van het derde Velvet Underground-album kunnen zijn. Sweet Chris en Break The Chain klinken alsof Teenage Fanclub in je huiskamer zit te spelen, zachtjes, om de buren niet te storen.'

Dan is er ook nieuw werk van Lianna La Havas. Vier sterren voor een album dat wat nadrukkelijker geproduceerd is dan het debuut. Maar wat een stem. Een groter talent loopt in de Britse soul niet rond.

En geen paniek bij de eerste maten van openingsnummer I'm Gonna Teach You van Daniel Romano's nieuwe plaat If I've Only One Time Askin'. Dat enthousiaste orkest zal gedurende het album met mate worden ingezet en vooral dienen als terzijde bij verder vooral 'classic' Daniel Romano. Godzijdank blijft Romano een stralend rootsjuweel: vier sterren voor zijn nieuwe plaat.

Veel meer recensies, bijvoorbeeld van Mac DeMarco, Rie Kimura, Matt Haimovitz en Jeroen van Vliet, op Volkskrant.nl/recensies.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Er is een markt die zich lang tegen de trend dat steeds meer online te kopen is heeft verzet: de kunstmarkt. De kunstkoper lijkt vooralsnog liever een galerie of veilinghuis binnen te lopen. Maar er ontstaan scheuren in die traditie. Uit zowel het Tefaf Art Market Report als het Hiscox Online Art Trade Report blijkt dat de onlinehandel in kunst enorm groeit. Hiscox voorspelt zelfs een stijging van 600 procent tussen 2013 en 2019. Steeds meer ervaren kopers kijken ook online. Opvallend is dat er ook kunstkopers actief zijn die nooit een fysieke galerie of veilinghuis binnen zijn geweest.

De vraag: hoe doe je dat, online kopen? We deden wat voorwerk. (+)

De cover van V van vandaag. Beeld Studio V
De cover van V van vandaag.Beeld Studio V

'Vakantie is weggegooide tijd en de vraag komt op welke onverlaat de vakantie eigenlijk heeft uitgevonden. Het spijt me dat ik hier een hartig woordje moet spreken en ongetwijfeld zullen er weer onnozelen zijn die mij een zogenaamde 'Godwin' verwijten - als een discussie lang duurt , komt er onherroepelijk een moment dat er naar nazi's wordt verwezen - maar je kunt er niet om heen dat het Adolf Hitler is geweest die de vakantie voor de gewone man op de kaart heeft gezet.'

(Lees hier de rest van de column van Max Pam (+))

En Nico Dijkshoorn (+): 'Twee jaar geleden werd in Kenia een volstrekt onbekende hyena neergeschoten. Door een visboer. Die hyena heette Theo. Hij kon verder niets. Ja, een beetje achter een zieke zebra aanhollen en dan met een bebloede bek in slaap vallen.'

Veel meer columns en opinie op Volkskrant.nl/opinie

'Sinds Amsterdam een groot cultuurfestival is geworden, ervaar ik de stad als leeghoofdiger dan ooit.' Beeld anp
'Sinds Amsterdam een groot cultuurfestival is geworden, ervaar ik de stad als leeghoofdiger dan ooit.'Beeld anp

Grabbelton internet

De grabbelton heeft een probleem, want wilde een aantal ironische twitteraccounts op het schild hijsen. Maar moet je zoiets toelichten? Doe je dat, dan is de ironie verdwenen. Doe je het niet, dan neemt men je serieus. Of het kan je overkomen dat je wordt beschuldigd van hipsterracisme: ironie die zo ironisch is dat de, euhm, ironische ziel er uit geroerd wordt. Iets vergelijkbaars overkwam Gerard Reve. En met dat bijna terloopse refereren aan een grote dode schrijver heeft deze alinea wel lang genoeg geduurd.

Kijk. De verkoper van deze villa in Berkel in Rodenrijs heeft tenminste iemand ingehuurd (?) met gevoel in haar (?) donder, een romantische kijk op het Nederlands en een stel prozavingers om af te likken, verdorie. Zo kan het dus ook.

'Vandaag mocht ik voorzichtig door mijn oogharen kijken hoe de hemel er uitziet. Ik ben diep geroerd door de schoonheid & de geborgenheid van deze adembenemende locatie.'

Videootje: Officer pulls a man from his car moments before an oncoming train slams into it

(tekst gaat verder onder de video)

Hier een verhaal van iemand die zijn TRS-80 Model 100 het internet op kreeg. Dat is best een klus, met 'de moeder aller laptops', op de markt gebracht in 1983.

De Radio Shack TRS-80 Model 100 by NapoliRoma - Own work. Beeld Wikimedia Commons
De Radio Shack TRS-80 Model 100 by NapoliRoma - Own work.Beeld Wikimedia Commons

En, vooruit, een gifje. Omdat het woensdag is.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

De cartoon van Gummbah van vandaag. Beeld Gummbah
De cartoon van Gummbah van vandaag.Beeld Gummbah

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden