'Onkreukbare' burgemeester vermoord

AMSTERDAM Angelo Vassallo, burgemeester van het Italiaanse kustplaatsje Pollica, is maandagavond door nog onbekende mannen doodgeschoten. Vassallo zou hebben geweigerd toe te geven aan de eisen van de camorra, de Napolitaanse maffia....

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Volgens de politie werd Vassallo vlak voor zijn huis klemgereden door een auto. Twee mannen zouden vervolgens zijn gestapt, naar Vassallo’s auto zijn gelopen en meerdere malen hebben geschoten. De 57-jarige burgemeester werd door negen van de afgevuurde kogels geraakt, in zijn hoofd, borst en keel.

De moord op de populaire Vassallo, die behoorde tot de centrum-linkse Partido Democratico, heeft de bewoners van het kustplaatsje in de zuidelijke provincie Salerno diep geraakt. De meeste winkels bleven dinsdag uit piëteit gesloten, terwijl op de moordplek tientallen boodschappen en bloemen werden achtergelaten.

Vassallo, eigenlijk visser van beroep, gold als een onkreukbare politicus en een felle voorvechter voor het milieu. Zo zorgde hij ervoor dat in het plaatsje afval werd gescheiden en dat rokers die hun peuken op het strand gooiden boetes van 1.000 euro kregen opgelegd. Ook voorkwam Vassallo hoogstpersoonlijk dat enkele gebouwen in het plaatsje in handen kwamen van Napolitaanse families met ‘niet schone handen’.

Volgens Vassallo’s broer Claudio zou de burgemeester enkele weken geleden brieven naar de autoriteiten in Rome hebben gestuurd waarin hij zich beklaagde over corrupte politieagenten. Volgens een vriend zou Vassallo onlangs tegen hem hebben opgebiecht bang te zijn voor de aanbesteding van de bouwwerkzaamheden bij de plaatselijke haven, omdat de Napolitaanse maffiaclan Casalesi interesse had in het havengebied.

Alles wijst er volgens de Italiaanse autoriteiten dan ook op dat de zogeheten ecomaffia, criminele organisaties die zijn gelieerd aan de camorra, achter de moord zit . Volgens aanklager Raffaele Marino is Vassallo vermoord ‘omdat hij nee heeft durven zeggen tegen de camorra’.

Als Vassallo inderdaad door de camorra is doodgeschoten, zou dit de eerste moord van de Napolitaanse maffia zijn op een Italiaanse burgemeester sinds 1980.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden