Onkreukbaar maar een beetje saai

In Den Haag zoemen de namen rond van kandidaten voor het nieuwe kabinet. Vandaag: informateur Piet Hein Donner (CDA)...

Raoul du Pré

EEN MINISTERSPOST voor Piet Hein Donner? Uitgesloten, klonk het tot voor kort. Niks voor Piet Hein. Die blijft veel liever adviseren op de achtergrond.

Maar hoe gaat dat in zo'n formatie? Je wordt gepolst, je belooft er eens goed over na te denken en voordat je er zelf uit bent, wordt het nieuws al met grote stelligheid verspreid: CDA'er Donner (53) wordt minister van Justitie in het kabinet dat hij zelf smeedde.

De entree van Piet Hein in de landelijke politiek kan de voortzetting worden van een mooie familietraditie. Zijn overgrootvader was Kamerlid voor de ARP, zijn grootvader tot tweemaal toe minister van Justitie en zijn vader vooraanstaand politiek adviseur van onder anderen oud-premier Den Uyl.

Allen waren juristen, net als Piet Hein. Die loopt al enkele decennia mee rond het Binnenhof, maar ving er pas vorig jaar voor het eerst de aandacht van het grote publiek, toen hij het kabinet adviseerde over de toekomst van de WAO. Eerder was hij ambtenaar op Justitie, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en tot op heden lid van de Raad van State. Als adviseur was hij onder anderen oud-minister van Justitie Sorgdrager van dienst, in 1994, met een rapport dat aandrong op een grondige reorganisatie van het Openbaar Ministerie.

In zijn rol van informateur liet hij zich kennen als een degelijke, onkreukbare, ietwat saaie persoonlijkheid. Bedachtzaam formulerend en met gedempte stem deed hij de verzamelde pers zo nu en dan kond van de vorderingen rond de formatietafel.

Zeker is dat Nederland het gaat merken als Donner het voor het zeggen krijgt op Justitie. Hij staat bekend als een rechtlijnig jurist, die duidelijke wetten eist en strikte handhaving. 'Gedoogbeleid bestaat niet in de wereld van Piet Hein. Hij zou de ideale man zijn om de verloedering van de rechtsstaat te bestrijden', wist partijgenoot Herman Wijffels vorig jaar al.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden