Onguur

KEVIN TOMA

Net5 tracteert op een avond vol advocaten en rechtbankthriller-toestanden, met The Juror (Brian Gibson, 1996) en daarvoor Robert Altmans The Gingerbread Man. In de jaren negentig verschenen ze bij de vleet, de films naar het bestseller-oeuvre van thrillerschrijver John Grisham; ook veteraan Altman waagde zich eraan. Helaas werd zijn bewerking van Grishams korte verhaal (oftewel diens daarop gebaseerde scenario) The Gingerbread Man niet het meesterwerk waarop iedereen hoopte. De voornaamste reden is dat de plot behoorlijk rammelt en beeft - alsof de orkaan die in de film door broeierig Savannah stormt, ook op de geloofwaardigheid steeds meer vat krijgt. In dat ongure klimaat probeert advocaat Rick Magruder (Kenneth Branagh met overtuigende zuidelijke tongval) de mooie, maar tere Mallory (Embeth Davidtz) uit de klauwen van haar gestoorde vader (Robert Duvall) te houden, niet wetende dat er een smerig complot om hem heen wordt gesmeed. Hoe hij daarbij heen en weer sjeest van de ene locatie naar de andere, de veiligheid van zijn kinderen voortdurend op het spel zet en beslissingen neemt waarvan je als toeschouwer brandend maagzuur krijgt: het maakt de film ongetwijfeld erg zapgevoelig. En toch kijkt het alleszins vermakelijke The Gingerbread Man net iets anders (en leuker) weg dan de gemiddelde legal thriller, al is het alleen al door Altmans typische zoom-in-maar-blijf-op-afstand-camerastijl, het opgejaagde tempo en de maffe toetsen die hij hier en daar op de handeling zet. Waarom, bijvoorbeeld, zien we hoe Mallory in haar eerste scène een asbak steelt? En waarom moeten we van Altman heel goed kijken naar de tatoeage op haar buik?

The Gingerbread Man (Robert Altman, 1998) Net 5, 20.30-22.45 uur

The 40 Year Old Virgin

(Judd Apatow, 2005) Als het op het pokeravondje met zijn collega's zijn beurt is om op te scheppen over zijn seksuele escapades, klinkt Andy opeens zo vaag en onzeker dat de anderen vermoeden dat er iets erg mis is. En inderdaad: Andy heeft nog nooit met een vrouw geslapen. Met idiote adviezen (en compromitterende situaties) wordt geprobeerd dat te verhelpen. Het resultaat is een behoorlijk aantal succesvolle grappen en een mooi slot. Na The 40 Year Old Virgin zou Apatow zich als regisseur én producer blijven bewijzen als Hollywoods hofleverancier van eigenzinnige romantische komedies. Met in elke film een penis, zoals hij ooit zwoer te zullen doen.

RTL 5, 20.30-23.00 uur

Stille nacht

(Ineke Houtman, 2004) Elke keer als het Nederlands elftal speelt, slaat een serieverkrachter toe in een bos in een niet nader benoemde studentenstad in de Randstad. Hoewel er met honderden mensen aan de zaak wordt gewerkt, heeft de politie geen spoor. Vijf studentes gaan daarom zelf op onderzoek uit. Zullen de 'amateurspeurdozen' slagen waar de politie opzichtig faalt? Het antwoord laat zich raden in Stille nacht, een psychologisch drama, whodunit, coming of age- en bloederige wraakfilm ineen. Alle mannen zijn verdacht volgens Frank Ketelaars scenario, dat teruggrijpt op de jarennegentig-zaak van de Utrechtse serieverkrachter. Het lompe ex-vriendje; de net vrijgekomen 'Randstad-verkrachter'; de viezige leraar Nederlands die blootfoto's maakt. Dat wordt nog versterkt door dreigende muziek en een suggestieve camera - vanachter struiken en bomen, ook als de verkrachter daar niet kan zijn.

Nederland 3, 23.15-0.40 uur

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden