Ongewone schoolfilm

Gebaseerd op het gelijknamige boek van de dertiger François Begaudeau, tevens hoofdrolspeler en scenarioschrijver, schetst Entre les Murs een verbluffend natuurgetrouw beeld van een multiculturele schoolklas vol 14-jarigen in een buitenwijk van Parijs. De film vat een schooljaar samen, maar anders dan in schoolfilms als Dead Poets Society en Freedom Writers is er aan het eind van het jaar helemaal niets opgelost. Leraar en leerlingen komen niet nader tot elkaar. Bégaudeau was zelf docent, de leerlingen in de film zijn geen professionals maar werden gewoon uit de klas geplukt en kregen volop ruimte om te improviseren. Die aanpak resulteerde in een ongewoon dunne scheidslijn tussen realiteit en fictie. In een documentaire over de film vergeleek acteur en scenarioschrijver Bégaudeau een specifieke scène met een moment uit Alfred Hitchcocks The Birds. Als zijn karakter in Entre les Murs, de leraar François Martin, twee meisjes op het schoolplein aanspreekt op een klacht die ze hebben ingediend, staat hij binnen de kortste keren in een zee tieners. Het was de bedoeling dat ze zouden samendrommen, maar het effect bleek sterker dan verwacht. 'Net als in de film van Hitchcock. Eerst zie je drie vogels. Dan dertig. En dan word je bang.'

Entre les Murs (Laurent Cantet, 2008)

TV5, 18.35-20.40 uur.

Thank You for Smoking

(Jason Reitman, 2005) Het hoofdpersonage van Thank You for Smoking is Nick Naylor (Aaron Eckhart). En die schaart zichzelf, ter introductie, met enige sarcastische trots, in het rijtje Attila de Hun en Dzjengis Khan. Taylor houdt zichzelf verantwoordelijk voor 1200 doden per dag. Hij doodt zonder zijn handen vuil te maken; als top-lobbyist voor de tabaksindustrie. Hij treedt in televisieprogramma's op als woordvoerder van de Academy of Tobacco Studies - een instituut ingericht voor wetenschappers die alles uit de kast halen om aan te tonen dat roken helemaal géén kanker veroorzaakt. Om het imago van de sigaret te verbeteren, reist Nick Naylor af naar Hollywood, waar hij beroemde acteurs weer aan het filmroken wil krijgen - met smeergeld. Nu roken alleen nog de film-Russen en film-arabieren, wat de jeugd op volkomen verkeerde gedachten brengt. Thank You for Smoking is het geslaagde speelfilmdebuut van regisseur en scenarioschrijver Jason Reitman (zoon van Ghostbusters-regisseur Ivan), die pas extra aandacht kreeg toen zijn tweede film Juno uitgroeide tot een stevige arthousehit. De film zit vol uitstekende acteurs (Robert Duvall, William H. Macy en J.K. Simmons, die ook Juno's vader speelde), die allemaal vaardig en vlot geïntroduceerd worden, in Juno-achtige stijl. Ook in zijn eerste film beweegt Reitman handig tussen genrewetten; zijn personages en bijfiguren zijn zowel komisch als geloofwaardig. Tegelijk is Thank You for Smoking net niet gemeen genoeg om te verontrusten.

Arte, 15.00-16.30 uur.

Hot Shots! / Hot Shots! Part Deux

(Jim Abrahams, 1991 en 1993) 'Ik heb mijn vaders ogen', zegt piloot Topper Harley op een gegeven moment. En inderdaad, uit zijn jaszak haalt hij een doosje tevoorschijn waarin hij de ogen van zijn overleden vader heeft opgeborgen. U begrijpt het al, dit is een onvergetelijke avond voor liefhebbers van het mateloos melige 'spoof'-genre, komedies die bestaande films parodiëren. In de twee achtereenvolgende Hot Shots! loopt het onder meer over van verwijzingen naar Top Gun en Rambo. Daarnaast vooral ook bezienswaardig vanwege de aanwezigheid van Charlie Sheen, die toen al het spoor bijster leek.

RTL 7, 20.30-22.10 en 22.10-23.55 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden